Penyasaran Subsidi Diesel Masih Sukar Diterima Rakyat – Penganalisis 

Penyasaran Subsidi Diesel Masih Sukar Diterima Rakyat – Penganalisis 

0
SHARE

KUALA LUMPUR: Sentimen pengundi di Dewan Undangan Negeri Sungai Bakap masih memihak kepada Perikatan Nasional (PN) berhubung pelbagai isu termasuk, BlackRock dan menyasarkan subsidi diesel yang digunakan secara berkesan oleh pembangkang semasa kempen pilihan raya kecil.

Pendekatan bertanggungjawab kerajaan dalam menyasarkan subsidi diesel masih sukar diterima rakyat.

Profesor Madya Dr. Awang Azman Awang Pawi

Penganalisis Sosiopolitik, Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) Profesor Madya Dr. Awang Azman Awang Pawi berkata menyasarkan subsidi diesel dilihat menjadi punca tidak ramai pengundi Cina keluar mengundi kerana mereka banyak terlibat dalam perdagangan pengangkutan yang besar.

“Faktor ini menimbulkan rasa tidak puas hati mereka,” katanya sambil menunjukkan orang ramai dilihat mahukan pendekatan lebih populis walaupun ia boleh memudaratkan ekonomi negara dalam jangka masa panjang.

Selain itu, kekalahan calon diraja adalah kerana undi simpati terhadap orang terdahulu yang pernah berkhidmat dan kemudian meninggal dunia, sekali gus memberi sentimen yang tinggi.

Ini ditambah dengan pemilihan Abidin Ismail sebagai calon PN yang lebih dikenali kerana sentiasa bersama kerusi itu sebelum ini.

Isu tempatan seperti isu air juga menjadi ‘api dalam api’ yang dilihat tidak dapat diselesaikan oleh kerajaan negeri.

Selain itu, kos sara hidup yang tinggi yang dirasai rakyat membebankan Kerajaan Bersatu walaupun isu ini sentiasa terpakai tanpa mengira kerajaan yang memerintah.

Bagaimanapun, pada masa sama, Awang Azman berkata, pemilihan Abidin adalah kerana pengundi mahu menyemak dan cabutan undi diteruskan.

“Kemenangan PN akan mampu membawa undi bagi memastikan peraturan dan keseimbangan terus terpakai di Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau menyarankan agar pegawai kerajaan lebih proaktif dalam mencapai komunikasi politik yang berkesan sehingga ke peringkat bawahan.

“Sebelum melakukan reformasi seperti menyasarkan subsidi, perlu ada town hall, pelbagai agensi perlu memastikan mereka dapat menggembleng maklumat dengan lebih meyakinkan,” katanya. – MalaysiaGazzete