PILOT DAN CO-PILOT BATIK AIR TERTIDUR SELAMA 28 MINIT SEMASA PENERBANGAN

PILOT DAN CO-PILOT BATIK AIR TERTIDUR SELAMA 28 MINIT SEMASA PENERBANGAN

0
SHARE

JAKARTA, INDONESIA – Kementerian Pengangkutan Indonesia ‘memberi amaran keras’ kepada Batik Air susulan insiden juruterbang (pilot) dan pembantu juruterbang (co-pilot) syarikat penerbangan itu tertidur semasa penerbangan dari Sulawesi Tenggara ke Jakarta baru-baru ini.

Juruterbang dan pembantu Batik Air (BTK6723) berkenaan didapati telah tertidur selama kira-kira 28 minit semasa penerbangan Batik Air dari Sulawesi Tenggara ke Jakarta pada 25 Januari lalu.

Profil laluan penerbangan Batik Air dari Kendari ke Jakarta…

Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (KNKT) Indonesia mendedahkan bahawa kejadian yang berlaku pada 25 Januari lalu itu diklasifikasikan sebagai insiden serius oleh KNKT, kerana ia menyebabkan beberapa siri kesilapan navigasi yang berlaku apabila kedua-dua juruterbang itu tertidur kira-kira 28 minit ketika bertugas.

Menurut laporan itu, salah seorang juruterbang tidak berehat secukupnya pada malam sebelum penerbangan.

Kira-kira setengah jam selepas pesawat itu berlepas, kapten pesawat meminta kebenaran daripada pembantu juruterbang untuk berehat seketika.

Pembantu juruterbang itu kemudian mengambil alih pesawat, tetapi secara tidak sengaja turut tertidur, kata laporan itu.

“Juruterbang kedua itu mempunyai bayi kembar sebulan. Isterinya menjaga bayi itu dan dia membantu semasa di rumah,” tambah laporan itu.

Keadaan kesihatan dan prestasi juruterbang adalah isu penting dalam keselamatan penerbangan. Keletihan atau keletihan yang dialami oleh juruterbang (pilot fatigue) adalah penyumbang terbesar kepada prestasi juruterbang.

“Sememangnya baki peruntukan untuk juruterbang adalah mencukupi dan menepati piawaian kawal selia. “Tetapi kualiti selebihnya tidak bagus, sehingga tidak menghasilkan kecergasan fizikal atau mental sebagaimana mestinya,” menurut pemerhati penerbangan Alvin Lie.

Menurut laporan KNKT, beberapa minit selepas penghantaran komunikasi terakhir yang direkodkan oleh pembantu juruterbang, pusat kawalan udara di Jakarta cuba menghubungi pesawat itu, namun tiada jawapan.

Ilustrasi foto: Juruterbang duduk di kokpit pesawat Boeing 737-900 milik Batik Air…

“Dua puluh lapan minit selepas penghantaran komunikasi terakhir yang direkodkan, juruterbang itu bangun dan menyedari pembantu juruterbangnya sedang tidur dan pesawat itu tidak berada di laluan penerbangan yang betul…

“Dia segera membangunkan rakan sekerjanya, menjawab panggilan dari Jakarta dan membetulkan laluan penerbangan,” kata laporan itu.

Seramai 153 penumpang pesawat Airbus A320 dan empat pramugari tidak mengalami kecederaan semasa penerbangan selama dua jam 35 minit itu dan ia selamat mendarat.

Penyiasat tidak mendedahkan identiti juruterbang, tetapi berkata mereka kedua-dua mereka warga Indonesia berumur 32 dan 28 tahun.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Penerbangan Awam, Kementerian Indonesia M. Kristi Endah Murni berkata, siasatan menyeluruh bakal dijalankan dan hukuman akan ditentukan berdasarkan hasil siasatan pasukan penyiasat.

“Seorang pemeriksa kapal terbang akan dihantar untuk menangani Penyelesaian Isu Keselamatan, menentukan punca dan mengesyorkan tindakan sewajarnya terhadap pengendali syarikat penerbangan dan pengawal selianya,” katanya.

KNKT turut menggesa Batik Air mewujudkan prosedur terperinci untuk menjalankan pemeriksaan kokpit yang betul dan berkala serta memastikan juruterbang dan kru kabin berehat dengan baik sebelum penerbangan mereka.