PKPB: Sabah Kekalkan Kebenaran Rentas Daerah Ikut Zon

PKPB: Sabah Kekalkan Kebenaran Rentas Daerah Ikut Zon

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Kerajaan Negeri Sabah mengekalkan kebenaran rentas daerah mengikut ENAM (6) ZON ditetapkan walaupun negeri ini bertukar status daripada Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) kepada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kelmarin, Selasa.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri Datuk Masidi Manjun berkata sehubungan itu penduduk negeri ini hanya dibenarkan merentas daerah dalam zon yang telah ditetapkan sebelum ini.

ZON SATUDaerah Kota Kinabalu, Kota Belud, Ranau, Tuaran, Penampang, Putatan dan Papar
ZON DUABeaufort, Kuala Penyu dan Sipitang
ZON TIGAKudat, Kota Marudu dan Pitas
ZON EMPATSandakan, Beluran, Kinabatangan dan Tongod
ZON LIMA Tawau, Semporna, Lahad Datu, Kunak dan Kalabakan
ZON ENAMKeningau, Tambunan dan Tenom.

“Keputusan mengekalkan prosedur operasi standard sedia ada itu juga bagi mempercepat pemulihan sektor ekonomi selagi mana ia tidak menghalang usaha membanteras penularan wabak COVID-19,” katanya dalam satu kenyataan di sini, malam tadi

Majlis Keselamatan Negara hari ini mengisytiharkan Sabah ditukar status kepada PKPB berkuat kuasa Khamis ini hingga 17 Mei depan berikutan peningkatan zon merah di negeri ini.

Sementara itu, Masidi yang juga jurucakap kerajaan negeri berkenaan COVID-19 berkata, sebanyak 82 kes baharu positif dilaporkan kelmarin (Selasa) menjadikan jumlah kumulatif 57,829, manakala jumlah pesakit sembuh dan dibenarkan keluar hospital seramai 140 orang menjadikan jumlah kumulatif 56,305 orang.

Infografik perkembangan terkini COVID-19 di Sabah setakat 27 April 2021…(Sumber Foto: Command Centre Sabah)

Beliau berkata LAPAN (8) daerah di Sabah berada dalam Zon Merah iaitu Kota Kinabalu, Tawau, Lahad Datu, Kunak, Sandakan, Papar, Putatan dan Kinabatangan.