PKR Sabah Goyah Lagi, Seramai 3,125 Ahli Daripada Cabang Pitas Keluar Parti

PKR Sabah Goyah Lagi, Seramai 3,125 Ahli Daripada Cabang Pitas Keluar Parti

0
SHARE

PITAS, SABAH – Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah goyah lagi apabila Seramai 3,125 ahli parti tersebut daripada Cabang Pitas semalam mengambil keputusan untuk keluar daripada parti PKR.

Tindakan yang diketuai oleh Naib Ketua Cabang PKR Kudat, Datuk Seri Rudy Awah berkata, langkah serta merta itu diambil selepas melihat ketidaktentuan hala tuju parti terutamanya melibatkan Majlis Pimpinan Negeri (MPN).

“Hari ini sebulat suara kami keluar parti dan keahlian yang ada dan telah diatur urus sama, hampir dua tahun menjalankan tugas sebagai penyelaras DUN (Pitas), ahli-ahli ini yang kita telah bawa masuk bersama seramai 3,125 orang yang akan keluar bersama-sama…

“Untuk makluman, selepas kami keluar ini, DUN N3 Pitas tidak ada lagi Keadilan (PKR), lumpuh terus,” kata Rudy kepada pengamal media selepas mengadakan mesyuarat bersama ratusan ahli PKR cabang tersebut.

Mesyuarat berkenaan dibuat di sebuah lokasi berhampiran Pekan Kota Marudu, pada Sabtu (kelmarin).

Sementara itu, Rudy yang juga merupakan bekas Pengerusi Biro Latihan dan Jentera Parti MPN PKR Sabah berkata, pihaknya dan para ahli yang bertindak keluar pada hari ini akan mengumumkan sebagai bebas mana-mana parti, namun berpendirian akan menyokong Perikatanan Nasional (PN) di Sabah.

“Untuk makluman semua kepada ahli-ahli parti, pendirian tersendiri, kita keluar parti kita pergi blok bebas pada hari ini.

“Selepas itu kita bergerak, kita akan gunakan Persatuan Jiwa Anak Pitas kerana kami ini tidak berhenti kerja ini, selepas seminggu dua ini kami akan terus bekerja,” tambah Rudy.