Presiden STAR Menghadap Yang DiPertuan Agong

Presiden STAR Menghadap Yang DiPertuan Agong

0
SHARE
Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey G Kitingan...

KOTA KINABALU, SABAH – Yang Di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah telah berkenan menerima menghadap Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan secara maya pada pagi Isnin untuk mendengar pandangan mengenai COVID-19 dan isu darurat.

Dalam sebuah kenyataan hari ini, Kitingan berkata selama pertemuannya dengan Yang Di-Pertuan Agong, beliau telah menyuarakan rekomendasi tentang bagaimana kerajaan dapat menyelesaikan krisis pandemik COVID-19.

“Saya mencadangkan kepada tuanku bahawa status ‘darurat’ harus dikekalkan buat sementara waktu sehinggalah situasi stabil. Isu-isu lain seperti isu keselamatan dan politik, akan selesai dengan sendirinya…

“Saya juga menekankan pengajaran yang kita semua harus ambil dari Sabah di mana pilihanraya pada September tahun lalu telah memicu gelombang ketiga COVID-19 di Malaysia.

“Bahkan setelah hampir sembilan bulan, gelombang ketiga ini masih belum menunjukkan tanda-tanda mereda,” katanya.

Timbalan Ketua Menteri itu juga berkata bahawa situasi pandemik di Malaysia tidak boleh dilihat secara terpisah melainkan dibandingkan dengan negara-negara lain.

Beliau berkata Malaysia bukan satu-satunya negara di dunia yang telah mengisytiharkan darurat untuk menangani krisis ini. Lebih daripada 70 negara lain telah mengambil langkah yang sama untuk memerangi COVID-19.

Pada masa yang sama, Kitingan berkata program vaksinasi di Sabah terlalu perlahan dan salah satu penyebabnya ialah infrastruktur yang kurang baik, terutama sistem telekomunikasi.

“Ada keperluan mendesak untuk meningkatkan program kesedaran vaksinasi, dan Kerajaan Sabah melakukan segala yang termampu untuk membantu rakyat, baik secara sosial mahupun ekonomi…

“Pada pendapat saya, pusat vaksinasi harus lebih mudah diakses, dan semua klinik kesihatan awam, swasta dan desa harus mempunyai akses ke vaksin,” katanya.

Beliau turut menyarankan agar Kementerian Kesihatan mencontohi negara lain, seperti India, dengan menyediakan perkhidmatan vaksinasi bergerak di kawasan luar bandar.

Kitingan mengatakan selain isu-isu ini, Yang Di-Pertuan Agong menjelaskan bahwa baginda tidak berniat membincangkan soal politik pada pertemuan itu.

Dalam ucapan penutupnya, Yang Di-Pertuan Agong mengucapkan terima kasih kepada Kitingan atas cadangan-cadangan beliau dan mendoakan yang terbaik bagi Sabah dalam memerangi pandemik COVID-19 di wilayah Sabah.