Program ‘Justice On Wheels’ Bantu Beri Akses Keadilan Kepada Masyarakat Luar Bandar

Program ‘Justice On Wheels’ Bantu Beri Akses Keadilan Kepada Masyarakat Luar Bandar

0
SHARE
Azalina ketika membuat lawatan ke van Justice On Wheels

PENAMPANG: Kerajaan Persekutuan melalui Jabatan Bantuan Guaman (JBG) hari ini secara rasmi melancarkan Program Klinik Bantuan Guaman yang dikenali sebagai ‘Justice On Wheels’ di Sabah bagi menyediakan lebih banyak akses kepada penduduk luar bandar khususnya dalam usaha menuntut hak keadilan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, kerajaan telah meluluskan peruntukan RM1 juta kepada JBG tahun lepas untuk pembelian tiga van bagi usaha ini.

“Van-van ini akan digunakan sebagai klinik guaman bergerak yang telah diubah suai dengan kelengkapan yang sesuai  bagi memberikan perkhidmatan nasihat guaman kepada rakyat yang berada di kawasan pedalaman, termasuk kawasan Felda di Semenanjung Malaysia serta Sabah dan Sarawak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan Justice On Wheels Jabatan Bantuan Guaman sempena Program Jelajah Undang-Undang Malaysia Madani 2024 di sini, hari ini.

Jelasnya, pelbagai pembaharuan telah dilakukan untuk mempromosikan perundangan khidmat bantuan untuk menyebarkan pengetahuan dan meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai kemudahan yang disediakan oleh kerajaan.

Sebagai contoh, katanya di Sabah, didapati kes kelahiran tidak berdaftar semakin meningkat kerana masih terdapat segelintir masyarakat di pedalaman negeri ini yang tidak mengetahui peruntukan undang-undang berkaitan dan ini menyebabkan Badan Kehakiman Malaysia melaksanakan program mahkamah bergerak lebih 15 tahun lalu untuk menyelesaikan isu tersebut.

Beliau berkata, program mahkamah bergerak itu yang julung kali diadakan di Long Pasia di sini, meliputi 41 lokasi di pekan dan pekan kecil manakala 63 lokasi lagi di kawasan luar bandar dan ia mampu menyelesaikan lebih 60 peratus kes pendaftaran lewat kelahiran pada tahun lepas.

Bagaimanapun, beliau mengakui masih ada ruang untuk menambahbaik perkara itu dan beliau mencadangkan agar klinik guaman bergerak bergerak seiring dengan mahkamah bergerak untuk menyediakan bantuan guaman dalam keadaan siap sedia sekiranya rakyat memerlukan penjelasan mengenai isu berkaitan.

Pada masa yang sama, beliau berkata kakitangan klinik undang-undang bergerak juga boleh mengadakan ceramah atau seminar undang-undang dan mereka juga boleh mengeluarkan maklumat terkini mengenai perkara berkaitan undang-undang, menekankan kepentingan, meningkatkan kesedaran undang-undang di kalangan rakyat, terutama mereka yang tinggal di kawasan luar bandar.

“Tidak ada gunanya mempunyai mahkamah bergerak jika rakyat tidak tahu hak mereka, dan tidak ada gunanya mewujudkan undang-undang jika rakyat tidak tahu menggunakan hak mereka.

“Tetapi usaha sedemikian untuk meningkatkan kesedaran undang-undang tidak seharusnya dilakukan secara solo. JBG boleh bekerjasama dengan sekolah rendah dan menengah, jawatankuasa Peguam negeri, banyak perkara yang boleh kita lakukan bersama.

“Bagaimanapun, masalah di Sabah hanya kawasan bandarnya yang mempunyai akses yang lebih baik kepada mahkamah bergerak dan perkhidmatan klinik guaman bergerak. Beberapa kawasan van dan bas ini tidak boleh masuk, hanya kenderaan pacuan empat roda. Sekiranya kebolehcapaian mahkamah sudah sukar, sudah tentu sukar juga untuk rakyat mendapat akses mengenai kesedaran undang-undang dan hak undang-undang.

“Jadi ini yang kita kena nilai semula, kawasan pedalaman ini. Tahun ini adalah tahun pelaksanaan, dan tumpuan saya juga akan ke arah meningkatkan kesedaran undang-undang,” katanya.