Projek Pan Borneo Sabah Lambat Sebab Jumlah Pakej Kerja Melebihi Sarawak –...

Projek Pan Borneo Sabah Lambat Sebab Jumlah Pakej Kerja Melebihi Sarawak – Alexander

0
SHARE

KUALA LUMPUR: Pelaksanaan projek Sabah Pan Borneo Lebuhraya (LPB) lebih perlahan berbanding di Sarawak berikutan kesukaran dalam kalangan kontraktor untuk mendapatkan tender.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, selain itu, jumlah pakej kerja projek di Sabah melebihi di Sarawak yang turut menjadi punca kelewatan pembangunan.

“Saya difahamkan projek 1A di Sabah susah berbanding Sarawak, memang ada 35 pakej, Sarawak ada 11 pakej, lagi susah kita nak uruskan, rumit.

“Bertanding betul, tak salah sebab ada banyak kontraktor, banyak pihak yang berminat, jadi (ada) melobi.

“Ini adalah fakta yang kita semua tahu. Jangan tuduh saya, dakwa fakta salah, inilah yang berlaku,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Ronald Kiandee (Beluran-Bersatu) dalam Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Beliau sebelum ini meminta penjelasan mengenai ‘elemen pergaduhan’ yang disebut Alexander dalam jawapannya kepada Pakar Parlimen Kota Belud, Isnaraissah Munirah (Warisan).

Sebelum ini, Menteri Kerja Raya mengakui terdapat masalah yang mengakibatkan pembangunan LPB di Sabah terlewat.

“Saya nak beritahu banyak masalah yang berpunca dari situ, ada pergaduhan dan sebagainya, jadi kita nak pastikan kontraktor yang kita pilih betul-betul layak dan kita boleh harap untuk menyiapkan projek ini.

“Itu adalah sejarah sebelum ini dan kini selepas saya mengambil alih tugas selama beberapa bulan, KitazsAA cuba mempercepatkan proses itu.

“Di Sarawak, jalannya sama, melibatkan ratusan kilometer (km) tetapi kita hanya bersetuju untuk mendapatkan 11 pakej. Pengambilan tanah juga lebih mudah kerana ia tidak melibatkan banyak tanah lain dalam julat.

“Pengumpulan utiliti di Sarawak juga lebih mudah berbanding Sabah, justeru pengurusannya memang lebih mudah,” jelasnya.

Alexander berkata, pelaksanaan projek LPB Sabah Fasa 1B dengan anggaran jarak keseluruhan 366.8 km dibahagikan kepada 19 pakej kerja.

Jadi kini, kontraktor untuk empat pakej telah dilantik, manakala baki 15 lagi kini di peringkat perolehan.

Menurutnya, baki 15 pakej kerja telah ditender mengikut kaedah Tender Terbuka Pra-Kebolehlaksanaan Terpilih di mana proses penilaian akhir sedang dijalankan.

“Surat Kelulusan Penerimaan (SST) kepada kontraktor yang berjaya dijadualkan dikeluarkan pada suku ketiga 2024. Bajet kos pembinaan projek ini ialah RM13.99 bilion yang dibiayai secara hibrid menggunakan peruntukan Perbelanjaan Pembangunan (DE) dan melalui terbitan sukuk/bon oleh DanaInfra National Berhad.

“Berdasarkan cadangan kewangan semasa, peruntukan sebanyak RM400 juta telah disediakan untuk 2024 bagi projek Permulaan,” katanya.

Tambahnya, proses perolehan Pakej Kerja Projek LPB Sabah 9 iaitu pembinaan jalan dari Serusup ke Pituru mengambil masa yang lama bagi memastikan hanya kontraktor yang layak dan mampu melaksanakan pakej kerja sahaja yang dipilih.

“Sukacita dimaklumkan bahawa proses penilaian akhir sedang dijalankan di mana Surat Setuju Terima (SST) pakej kerja dijangka dikeluarkan pada suku ketiga 2024. Projek itu dijangka siap dalam tempoh tiga tahun selepas penyerahan SST,” katanya lagi.