Ramai Calon UMNO Putatan Jika Shahelmey Mahu Bertanding – Bung

Ramai Calon UMNO Putatan Jika Shahelmey Mahu Bertanding – Bung

0
SHARE
Bung
Bung bersama beberapa pemimpin Umno Sabah menyampaikan sumbangan kepada golongan memerlukan ketika majlis berbuka puasa itu

PUTATAN, SABAH – UMNO Sabah mempunyai ramai calon yang bersedia untuk menuntut semula kerusi Putatan jika ahli parlimennya ingin bertanding dalam pilihan raya negeri akan datang.

Ketua UMNO Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata ianya memerlukan ADUN Tanjung Keramat dan Ahli Parlimen Putatan Datuk Shahelmey Yahya untuk melepaskan kerusi parlimennya.

“Saya tidak membuat peraturan, ini sudah ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya. Ini bermakna mungkin akan berlaku pilihan raya kecil,” katanya kepada pemberita.

UMNO menggantung Shahelmey pada Januari 2023 selepas beliau memihak dengan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor dalam rampasan kuasa yang gagal turut dibintangi Parti Warisan dan Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat.

Sementara itu, Shahelmey ketika dihubungi pemberita pada Ahad berkata beliau memahami mesej Bung dan menerimanya dengan hati yang terbuka.

“Saya belum membuat sebarang keputusan dan hanya akan buat apabila saya rasa masa yang sesuai telah tiba,” kata Menteri Kerja Raya Sabah itu.

Bung ditemui pada majlis berbuka puasa UMNO Zon 2 UMNO Sabah di Majlis Al Hilal di Tanjung Dumpil di sini pada Sabtu.

Beliau berkata program jelajah Gerak 17 seluruh negeri untuk bertemu akar umbi dan membina jentera akan dimulakan selepas Hari Raya bulan depan.

Bung berkata kerusi tradisi UMNO hilang apabila ia dipinjam kepada rakan kongsi terdahulu.

“Jadi sekarang kami sedang mengkaji peluang kami untuk menang jika kami memilih untuk bertanding semula.

“Sudah tentu kami tidak berpeluang untuk kerusi Cina jadi kami akan memberi tumpuan kepada kerusi boleh menang.

“Mana-mana organisasi politik perlu bersedia sekarang. Lanskap politik tidak sama seperti 20 tahun lalu.

“Tiada lagi parti yang dominan. Semua orang bekerjasama dan begitu juga kami. Kami akan mencari pendekatan yang lebih sesuai dengan rakyat,” katanya merujuk kepada zaman kegemilangan UMNO.

Ketika ditanya mengenai gabungan yang dikatakan dengan Parti Warisan, beliau berkata masih belum ada jawapan konkrit.

Beliau berkata terdapat perbincangan antara kedua-dua pihak tetapi Bung sedang berhati-hati agar mengelak kesilapan yang boleh mengakibatkan mereka mundur sedekad.

“Di Sabah kami juga akan mempunyai rakan kongsi kami,” katanya.

Turut hadir pada majlis itu ialah Setiausaha Agung Warisan Datuk Loretto Padua dan Ketua Putatan Datuk Uda Sulai.

Terdapat dua belas ADUN UMNO di Sabah termasuk satu yang dilantik.