Rusia Kritik Israel Tidak Patuhi Resolusi Majlis Keselamatan PBB

Rusia Kritik Israel Tidak Patuhi Resolusi Majlis Keselamatan PBB

0
SHARE
Duta PBB Rusia, Vassily Nebenzia...

NEW YORK – Semasa mesyuarat tergempar Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada hari Ahad, Duta PBB Rusia, Vassily Nebenzia, mengutuk ketidaktindakan Majlis berkenaan terhadap serangan Israel ke atas konsulat Iran di Syria, sambil turut menyeru agar pertumpahan darah dihentikan di Timur Tengah.

“Adalah dikesali dan tidak seperti mesyuarat hari ini, anda tidak bercadang untuk membawanya untuk persidangan Majlis pada 2 April,” katanya sambil menekankan gesaan awal Rusia untuk mengadakan taklimat kecemasan untuk menangani serangan Israel ke atas premis konsular di Damsyik.

Nebenzia mengkritik Israel kerana tidak mematuhi resolusi Majlis Keselamatan PBB, melabelkannya sebagai “suatu rasa tidak hormat yang jelas ditunjukkan kepada Majlis, kepada anda semua yang duduk di sini sebagai ahli, dan mengabaikan sepenuhnya keputusan yang dibuat oleh Majlis Keselamatan.”

“Konfrontasi dan pertumpahan darah peringkat tinggi ini mesti dihentikan. Kami fikir adalah penting bagi seluruh masyarakat antarabangsa untuk melakukan segala usaha yang diperlukan untuk meredakan keadaan,” kata Nebenzia.

Ini berlaku selepas jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova memberitahu Duta Israel ke Rusia, Simon Halperin, pada hari Ahad bahawa Israel tidak pernah mengutuk serangan Ukraine terhadap wilayah Rusia.

Kenyataan itu dibuat sebagai tindak balas kepada kenyataan Halperin kepada Sputnik sebelum ini bahawa entiti Israel menjangkakan Rusia akan mengutuk serangan balas Iran terhadap “Israel”.

“Simona, tolong ingatkan saya, bila Israel mengutuk sekurang-kurangnya satu daripada serangan rejim Kiev ke atas wilayah Rusia? Anda tidak ingat? Saya juga tidak.

“Sebaliknya, saya masih ingat kenyataan biasa oleh pegawai Israel yang menyokong tindakan [Presiden Ukraine Volodymyr] Zelensky,” kata Zakharova.