SIBEC 2024 DILANCARKAN

SIBEC 2024 DILANCARKAN

0
SHARE
Hajiji
Hajiji melancarkan gimik pelancaran Ekonomi Biru Antarabangsa Sabah (SIBEC) 2024 ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Persidangan Ekonomi Biru Antarabangsa Sabah (SIBEC) 2024 bermula semalam dengan pelancaran portal rasminya dan pertukaran surat niat antara kerajaan negeri dan organisasi sokongan di Menara Kinabalu.

Majlis itu dirasmikan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor yang berpandangan ekonomi biru sebagai satu inisiatif baharu untuk meneroka khazanah laut untuk pembangunan ekonomi, menjana pekerjaan, meningkatkan taraf hidup rakyat dan menjana hasil negeri akan datang.

Dalam lawatan pelaburan sulungnya ke Shenzhen, China pada November tahun lalu, KetuanMenteri telah menjemput pelabur ke Sabah untuk meneroka ekonomi biru dengan kerjasama kerajaan negeri, memandangkan potensi yang ada dalam bidang ini untuk perkongsian menang-menang.

Beliau berkata ekonomi biru terdiri daripada empat komponen utama – penuaian sumber hidup (makanan laut dan bioteknologi marin), pengekstrakan sumber bukan hidup, penjanaan sumber baharu (mineral, tenaga dan air tawar), komersil dan perdagangan dalam dan sekitar lautan, (pengangkutan dan perdagangan, pelancongan dan rekreasi) dan tindak balas terhadap cabaran kesihatan lautan (pemantauan dan pengawasan lautan, penyerapan karbon, perlindungan pantai dan pelupusan sisa).

Terdapat 14 industri di bawah empat komponen utama antaranya akuakultur, perikanan, farmaseutikal, kimia, minyak dan gas, tenaga boleh diperbaharui, perkapalan, karbon biru dan perlindungan dan pemulihan habitat.

Pada majlis itu, Ketua Menteri menyampaikan surat niat kepada Lembaga Pelabuhan Sabah, Invest Sabah Sdn Bhd, Sawit Kinabalu Sdn Bhd, Qhazanah Sabah Berhad, Sabah Electricity Sdn Bhd, PETRONAS, The Asia Foundation –Malaysia, Sabah Credit Corporation Bhd dan POIC Sdn Bhd, SEDCO, SEDIA, Sabah Energy Sdn Bhd, KKIP Sdn Bhd yang juga organisasi sokongan dan Maritime Institute of Malaysia sebagai rakan strategik untuk persidangan tiga hari yang akan diadakan mulai 2 September tahun ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka merasmikan SIBEC 2024.

SIBEC 2024 adalah susulan kepada SMJnEKOB 2023 SynĂ©drio SMJ bertemakan “Beyond Limits, Unleashing Economy” yang diadakan pada 14 Disember tahun lalu yang menyaksikan penceramah antarabangsa berkongsi kepakaran mereka dalam konsep ekonomi biru selaras dengan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) yang disarankan oleh Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu.

Maklumat lanjut boleh didapati dengan melayari www.blueeconomy.sabah.gov.my.