STAM 2023 : Sabah Catat Peningkatan 1.67 Peratus

STAM 2023 : Sabah Catat Peningkatan 1.67 Peratus

0
SHARE
Stam
Kesemua 11 pelajar yang menerima Sijil Pelajar Cemerlang STAM Sabah 2023 merakamkan gambar kenangan bersama pengurusan JPNS ( Sumber Foto: Ihsan Jabatan Penerangan Sabah )

PAPAR, SABAH – Keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) Sabah menunjukkan peningkatan sebanyak 1.67 peratus.

Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (JPNS) Raisin Saidin berkata, peningkatan tersebut adalah berdasarkan perbandingan peratusan 58.49 peratus berbanding 56.82 peratus pada tahun sebelumnya dengan lulus sekurang-kurangnya mendapat sijil gred Maqbul (Lulus).

“Pada tahun lalu seramai 84 calon telah menduduki STAM berbanding 132 orang dengan penurunan seramai 48 orang pada tahun 2022.

“Daripada jumlah tersebut, seorang calon STAM 2023 di Sabah lulus cemerlang dengan mendapat sijil iaitu gred Mumtaz (Cemerlang) manakala 10 orang calon memperoleh gred Jayyid Jiddan (Sangat Baik).

“Kesemua calon STAM 2023 di Sabah telah mengambil sebanyak 10 mata pelajaran dengan bidang Bahasa Arab, mata pelajaran ‘Arudh dan Qafiah’ mencatat 100 peratus kelulusan,” katanya ketika mengumumkan keputusan STAM 2023 bagi negeri Sabah di Sekolah Menengah Agama Negeri (SMAN) Toh Puan Hajah Rahmah, pada Selasa.

Teks pengumuman keputusan STAM 2023 disampaikan oleh Timbalan Pengarahnya, Mohd Zaini Yanin.

Menurutnya, 10 mata pelajaran yang diambil itu adalah Bahasa Arab Insya dan Mutalaah, Bahasa Arab Nahu dan Sarf, Bahasa Arab Adab dan Nusus, Bahasa Arab Arudh dan Qafiyah, Bahasa Arab Balaghah, Usuluddin Hifz Al-Quran dan Tajwid, Usuluddin Tafsir dan Ulumuhu, Usuluddin Tauhid dan Mantiq, Syariah Hadith dan Mustolah serta Syariah Fiqh.

“Berdasarkan pencapaian itu, Sabah merekodkan Gred Purata Negeri (GPN) yang lebih rendah (lebih baik) dalam STAM 2023 iaitu 3.30 berbanding 3.32 pada STAM 2022.

“Sekolah terbaik STAM 2023 di Sabah adalah Sekolah Menengah (SM) Islamiah Tawau dan SMAN Islamiah Papar manakala Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Tawau dinobat sebagai PPD terbaik dengan pencapaian 2.40 peratus iaitu melepasi GPN negeri,” tambahnya.

Terdahulu, 11 pelajar cemerlang STAM 2023 Sabah iaitu tiga pelajar SM Islamiah Tawau, Farizana Nur Haziyah Daud, Siti Nur Najihah Hazirah Nazarul Akmal dan Dayang Nur Qasdina Yunus manakala lapan pelajar SMAN Toh Puan Hajah Rahmah iaitu Faris Harzan Ramdan, Mohammad Zawawi Ahadin, Mohammad Aiman Ariff Aripin, Mohammad A’ydiel Farhan Ali, Muhammad Aqif Fitri Mohd Rafisyam, Nur Sabrina Ali, Amyra Efno Abas dan Nur Farahin Ashikin Mohd Zain turut menerima sijil pengiktirafan daripada JPNS.

Hadir sama, Timbalan Pengarah Sektor Pengurusan Sekolah JPNS, Indang Kasi Sibin dan Ketua Penolong Pengarah Kanan Sektor Pentaksiran dan Peperiksaan, Siti Hamni Hashim. — JABATAN PENERANGAN SABAH