‘Syurga Golf’ Sabah Tawan Hati Pemain Korea

‘Syurga Golf’ Sabah Tawan Hati Pemain Korea

0
SHARE
Joniston
Sekitar pertemuan Joniston dan Joo ( Sumber Foto: Ihsan STB )

KOTA KINABALU, SABAH – Padang golf di Sabah merupakan tarikan menarik bagi warga Korea kerana kemudahan aksesnya yang mudah, kata Konsulat Jeneral Korea Selatan di Kota Kinabalu Joo Jung-cheol.

Joo menyebut bahawa terdapat lima juta pemain golf di Korea dan walaupun jika 10 peratus daripada mereka ke Sabah, ia adalah peluang yang besar.

“Pemain golf di Korea sangat menghargai Asia Tenggara, termasuk destinasi seperti Thailand, Malaysia, Vietnam, Indonesia dan Filipina,” katanya.

Joo menyerlahkan kebangkitan Malaysia sebagai destinasi pilihan ketiga untuk pemain golf Korea, selepas Thailand dan Filipina.

Beliau berkata demikian dalam pertemuan dengan Penolong Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar merangkap Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah Datuk Joniston Bangkuai, semalam bagi membincangkan peluang pelancongan dan pelaburan.

“Saya pernah bermain golf di Kota Kinabalu, dan pada pendapat saya, ia adalah yang terbaik kerana akses yang sangat baik ke padang golf di tengah-tengah pusat bandar dan dalam jarak 30 minit pemanduan. Ia adalah titik jualan yang bagus,” kata Joo.

Beliau merujuk kepada Kelab Golf dan Desa Sutera Habour, Kelab Golf dan Desa Sabah, dan Kelab Golf dan Desa Karambunai berhampiran serta Kelab Golf dan Desa Dalit Bay.

“Kami menjangkakan ramai warga Korea akan datang ke Sabah semasa musim keramaian antara Disember dan Februari untuk percutian musim sejuk dan bermain golf,” tambah Joo.

Pada 2019, beliau menyatakan bahawa 480,000 warga Korea melawat Sabah, dengan lebih 20 peratus menyertai aktiviti berkaitan golf.

Beliau juga menekankan peningkatan populariti Sabah sebagai destinasi pelaburan untuk pelabur Korea, dengan syarikat Korea melabur dalam perniagaan golf negeri itu.

Sementara itu, Joniston menekankan komitmen Sabah untuk mempromosikan pelancongan golf sebagai pasaran khusus, menonjolkan pakej mampu milik yang menarik minat rakyat Korea tanpa menjejaskan perkhidmatan berkualiti.

Di samping itu, beliau berkata penglibatan syarikat besar seperti SK Nexilis dalam landskap pelaburan Sabah bukan sahaja akan menghasilkan kesan limpahan dalam pelancongan tetapi juga memainkan peranan penting dalam mempromosikan negeri ini dan menarik lebih ramai pelancong.

“Orang Korea kini mendahului pasaran pelancongan Sabah, dan China yang meningkat secara perlahan-lahan.

“Kami melakukan segala yang mungkin untuk terus menarik pelancong Korea, serta yang lain, dengan banyak tarikan kami yang memenuhi keperluan khusus mereka,” katanya.