Terma Dan Rujukan Yang Lebih Baik Mengenai Keselamatan Sabah, Sarawak Di Bawah...

Terma Dan Rujukan Yang Lebih Baik Mengenai Keselamatan Sabah, Sarawak Di Bawah MKMA63

0
SHARE
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili (kedua dari kanan) dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin (kanan) di mesyuarat Jawatankuasa Kerja Keselamatan di Kuala Lumpur pada Selasa (12 Okt 2021)...

KUALA LUMPUR – Hak dan perlindungan Sabah dan Sarawak dibincangkan secara mendalam di peringkat persekutuan, melalui Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63), dan empat jawatankuasa kerjanya, termasuk Keselamatan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata di bawah pasukan baru, terma rujukan merangkumi semua hak dan perlindungan Sabah dan Sarawak, pembangunan sosio-ekonomi, komitmen syarat dan undang-undang kewangan, pendatang tanpa izin dan imigrasi, kawalan keselamatan dan sempadan, dan pembangunan sosio-ekonomi.

“Terdahulu, di bawah pemerintahan Kerajaan Pakatan Harapan, Jawatankuasa Kabinet Khas untuk Mengkaji Pelaksanaan MA63 (JKKKMA63) hanya berfokus pada isu-isu hak, perlindungan, dan aspek undang-undang lain MA63…

“Manakala di bawah Kerajaan Perikatan Nasional, kerangka acuan MKMA63 meliputi semua hal, meliputi hak dan perlindungan hukum; komitmen undang-undang kewangan dan syarat; keselamatan dan kawalan sempadan Sabah dan Sarawak; keselamatan; pendatang tanpa izin, imigrasi haram dan pencerobohan asing; serta pembangunan sosio-ekonomi,” ujar beliau selepas menghadiri Mesyuarat Jawatankuasa Kerja Keselamatan dengan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, di sini, Selasa.

Ongkili, yang juga Presiden Parti Bersatu Sabah, mengatakan bahawa dalam pertemuan itu, isu yang dibincangkan adalah masalah keselamatan bersama yang dihadapi oleh Sabah dan Sarawak dan tindakan yang diambil oleh agensi keselamatan untuk memastikan keselamatan sempadan sentiasa dijaga dan terpelihara.

Datuk Seri Dr Maximus Ongkili…

“Jawatankuasa Kerja Keselamatan juga turut membincangkan masalah mengenai isu kewarganegaraan orang asal dari Sabah dan Sarawak yang belum memiliki dokumen kewarganegaraan,” katanya.

Ongkili, yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu, menambah hasil dan ketetapan keempat-empat jawatankuasa kerja akan dibentangkan dalam Mesyuarat MKMA63 yang dijadualkan diadakan pada 14 Okt, dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Sri Ismail Sabri Yaakob, dan turut dihadiri ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor dan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.