Tanah Melayu Dapat Luluskan Undang-Undang Dengan Majoriti Walaupun Ditentang Sabah, Sarawak –...

Tanah Melayu Dapat Luluskan Undang-Undang Dengan Majoriti Walaupun Ditentang Sabah, Sarawak – Dr. Jeffrey

0
SHARE
Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan...

KOTA KINABALU, SABAH – Perlembagaan Persekutuan harus dipinda bagi menjelaskan tiga rakan kongsi yang membentuk persekutuan untuk mencerminkan semangat sebenar Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) seperti yang dinyatakan dalam pengisytiharan Malaysia pada 16 September 1963.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan berkata ini bermaksud bahawa perenggan pertama Perkara 1 (2) Perlembagaan hanya perlu menyebut Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak.

“Berikutan itu, ia dapat menyenaraikan negeri-negeri di Tanah Melayu, lima kawasan di Sabah dan enam bahagian di Sarawak,” katanya dalam satu kenyataan selepas menghadiri mesyuarat kedua jawatankuasa kerja MA63 atas talian semalam.

Kitingan menjelaskan bahawa dengan membahagikan Sabah dan Sarawak dengan betul akan menghasilkan pertumbuhan ekonomi yang lebih baik dan pengagihan dana pembangunan yang lebih adil.

Sistem residensi atau pembahagian yang diguna pakai pada zaman penjajahan Sabah, yang dahulu dikenali sebagai Borneo Utara, dibahagikan kepada LIMA (5) kawasan: Tawau (juga dikenali sebagai Pantai Timur), Sandakan, Pantai Barat, Kudat dan Pedalaman.

Setiap kawasan ini kemudian dibahagikan kepada unit pentadbiran yang lebih kecil yang merangkumi daerah dan desa.

Selain masalah pentadbiran, Kitingan juga mahukan perwakilan Sabah dan Sarawak yang lebih adil di parlimen walaupun isu tersebut tidak dinyatakan secara mendalam seperti dalam Laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan (IGC).

Ahli Parlimen Keningau itu menunjukkan bahawa pada awalnya, Sabah, Sarawak dan Singapura mewakili sekitar 35 peratus dari jumlah anggota parlimen.

“Berikutan pengasingan Singapura pada tahun 1965 dan pergolakan politik berikutnya pada tahun 1970-an dan 1980-an, kerusi parlimen Malaya meningkat lebih jauh…

“Sementara itu, jumlah kerusi parlimen di Sabah dan Sarawak meningkat sedikit sahaja kepada nisbah 75:25 yang sebelumnya 65:35.

“Dengan jumlah yang begitu kecil, Tanah Melayu dapat dengan mudah meluluskan undang-undang yang mereka mahukan dengan majoriti dua pertiga, walaupun semua anggota Parlimen Sabah dan Sarawak menentang,” katanya.

Kitigan menyatakan bahawa beberapa masalah lain mengenai MA63 harus dibahas lebih jauh, tetapi dia berharap kedua-dua masalah utama ini dapat ditangani secepat mungkin.