Undang-Undang Jenayah Siber Perlu Dipindah Kepada Akta Lebih Berat

Undang-Undang Jenayah Siber Perlu Dipindah Kepada Akta Lebih Berat

0
SHARE

KOTA KINABALU: Undang-undang sedia ada berkaitan jenayah siber umpama ‘besi buruk’ yang perlu dipindah segera dengan akta yang lebih berat.

Wakil Rakyat DUN Kuamut, Datuk Masiung Banah berkata, terdapat keperluan drastik untuk merangka akta baharu lebih sistematik selaras perkembangan teknologi digital yang bergerak pentas.

Katanya, Malaysia merekodkan negara paling banyak pencerobohan data di dunia apabila berada di kedudukan ke-11 negara paling banyak data pengguna dicerobohi sejak 2022.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) merekodkan kerugian sebanyak RM2.23 bilion melibatkan jenayah siber di negara ini.

Statistik itu hasil kajian buku jenayah siber diterbitkan Institut Keselamatan Awam (IPSOM).

“Perundangan siber kita agak lemah menyebabkan Malaysia dijadikan lubuk emas para ‘scammer’ dari dalam dan luar negara menuai keuntungan atas angin.

“Banyak undang-undang siber negara sedia ada digubal sebelum 2010. Maknanya undang-undang kita sekarang agak lapuk.

“Akta lapuk perlu segera dipinda seiring kemajuan dunia maya tanpa sampadan bagi mengawal jenayah penipuan dalam talian menerusi pelbagai platform digital. 

“Dunia maya yang tuntas mengundang hampir seseluruhan rakyat negara ini terdedah dengan jenayah scam,” katanya dalam kenyataan media di sini, hari ini.

Mengulas lanjut isu itu, Masiung berkata, kes kecurian data di negara ini menunjukan peningkatan membimbangkan apabila melonjak ketara setiap tahun.

Menurut Pengerusi Lembaga Pembangunan Perumahan dan Bandar (LPPB) itu pelanggaran data adalah penipuan scam keselamatan siber kedua tertinggi yang dilaporkan tahun lalu melibatkan 5,917 kes.

Sementara itu di Sabah, Masiung berkata, peningkatan jenayah siber termasuk scam dalam tempoh tiga tahun sejak September 2020 telah mencatatkan sebanyak 4,686 kes membabitkan lebih RM100 juta kerugian dilaporkan.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) merekodkan jenayah siber paling banyak di Sabah ialah telephon scam, love scam, pinjaman tidak wujud, pelaburan secara online dan kesalahan di bawah Akta Jenayah Komputer 1997.

“Hampir setiap hari kita dikhabarkan dengan insiden jenayah scammer dan penipuan dalam talian dan peningkatan kes ini amat membimbangkan.

“Orang ramai khususnya penguna internet sudah tidak selamat menggunakan telephon pintar dan komputer kerana setiap detik dibayangi ‘scammer’,” tegasnya.

Masiung menggesa penguatkuasa undang-undang dan agensi keselamatan perlu segera memindah akta keselamatan siber dengan melaksanakan polisi perundangan baharu lebih efektif.