400 Pesakit Asnaf Terima Bantuan Katil Bernilai RM1 Juta

400 Pesakit Asnaf Terima Bantuan Katil Bernilai RM1 Juta

0
SHARE
James
Michael Tey (kiri) menyerahkan kepala katil kepada Jais, sebagai gimik penyerahan bantuan katil dan tilam sambil disaksikan Jenddy (tengah) dan yang lain - ( Sumber Foto: Ihsan KPMKR )

KOTA KINABALU, SABAH – Seramai 400 pesakit di bawah kategori kurang bernasib baik kini akan mendapat manfaat daripada rangsangan peralatan perubatan dalam bentuk 400 unit katil boleh laras dan 200 tilam bernilai RM1 juta di sini pada Khamis.

Sokongan yang diterima daripada Malaysian Church Of Jesus Christ Of Latter Day Saint itu diterima Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat (KPMKR), Datuk James Ratib.

“Adalah satu rahmat apabila kami mendapat sokongan daripada anda semua. Ini sememangnya berita yang sangat baik, terutamanya kepada pesakit yang kurang bernasib baik yang memerlukan peralatan tersebut.

“Saya berterima kasih kepada Malaysian Church Of Jesus Christ Of Latter Day Saint kerana menyokong program ini, dengan menyampaikan 400 unit katil boleh laras dan 200 tilam riak bernilai RM1 juta kepada Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am Sabah.

Jabatan ini berharap akan ada sokongan berterusan dengan Malaysian Church Of Jesus Christ Of Latter Day Saint dalam meningkatkan kualiti hidup rakyat yang memerlukan di Sabah,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa Majlis Penyerahan Bantuan Program Homeward daripada Malaysian Church Of Jesus Christ Of Latter-Day Saints kepada Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am Sabah.

Dalam majlis ringkas yang diadakan di pejabat KPMKR pada Khamis, James diwakili Setiausaha Politiknya, Jenddy Datuk OKK Sanggau, untuk gimik penyerahan bantuan.

James yang juga ADUN Sugut itu berkata, program Homeward yang merupakan salah satu perkhidmatan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat Sabah.

Tambahnya, Program Homeward adalah Perdana Sabah Maju Jaya bagi tahun 2021 di bawah Kementerian Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat melalui Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Masyarakat (JPKA) Sabah.

“Konsep program ini adalah untuk membantu pesakit dengan menyediakan perkhidmatan pinjaman peralatan sokongan pemulihan perubatan secara ‘loner cycle’ di seluruh Negeri Sabah.

“Objektif utama program ini antara lain adalah untuk menyediakan peralatan sokongan pemulihan perubatan bagi membantu penerima Bantuan Kronik Pesakit Terbaring di Katil, Warga Emas, Orang Kurang Upaya dan Pesakit dari Palliative Care ke arah meningkatkan kualiti penjagaan pesakit.

“Selain itu, ia juga memberi peluang kepada pesakit menjalani pemulihan dan penjagaan dalam persekitaran keluarga serta menyara golongan yang memerlukan secara langsung di bawah Inisiatif Sabah Maju Jaya,” katanya.

Dari satu segi, katanya, langkah ini juga dapat mengurangkan jumlah permohonan kemasukan ke Institusi Warga Emas dan Orang Kurang Upaya kita yang sudah mempunyai penduduk dengan kapasiti maksimum.

“Pelaksanaan program ini telah menunjukkan impak yang amat jelas seperti; 200 pesakit terlantar atau penerima Bantuan Pesakit Terbaring Kronik yang menunggu giliran mendapat manfaat daripada peralatan sokongan.

“Ia juga berjaya memendekkan tempoh menunggu giliran daripada 200 hari kepada 100 hari. Dan pesakit yang telah menjalani rawatan di hospital boleh pulang segera dan menjalani pemulihan di rumah,” katanya.

Sementara itu, James berkata, sebelum ini, Yayasan PETRONAS telah menyumbangkan 405 unit katil boleh laras dan 13 kepekatan oksigen.

Katanya, pelaksanaan fasa 1 program Homeward dari Januari hingga April 2022 telah berjaya dilaksanakan 100 peratus dan memberi kesan cemerlang kepada lebih 400 pesakit yang memerlukan.

“Bagaimanapun, jumlah ini tidak dapat menampung keperluan sebenar di Sabah. Jabatan ini mempunyai seramai lebih 2,000 penerima Bantuan Pesakit Kronik,” katanya.

Beliau seterusnya berkata, program ini merupakan keutamaan kerajaan di bawah Inisiatif Sabah Maju Jaya dan mendapat perhatian khusus TYT Negeri Sabah untuk meneruskan pelaksanaannya.

Turut hadir, Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Sabah, Jais Asri, Timbalan Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Sabah, Ali Hassan Kahar, dan Setiausaha Eksekutif Majlis Khidmat Masyarakat Sabah, Joeanne Lee.

Sementara itu, wakil dari Malaysian Church Of Jesus Christ Of Latter-Day Saints termasuk Penasihat Ke-2 Hong Kong yang berpangkalan di Kawasan Asia dalam Presidensi Kawasan, Elder Michael TeyMichael Tey, Pengurus untuk seluruh Asia untuk Projek Kemanusiaan yang berpangkalan di Hong Kong, Mickey Lui, Presiden Daerah untuk Gereja di Sabah Utara, Jopius Mekeg, dan sukarelawan dari Kanada, Elder Daniel Kane dan Sister Kane.