Ambil Dadah Untuk Hilangkan Stres Masalah Keluarga

Ambil Dadah Untuk Hilangkan Stres Masalah Keluarga

0
SHARE

KUALA LUMPUR – Tiga remaja lelaki berusia 13 hingga 16 tahun memberi alasan tertekan dengan masalah keluarga hingga terjebak mengambil dadah apabila ditahan di sebuah pusat siber di Desa Tasik, Sungai Besi, di sini, kelmarin.

Semua remaja itu yang tidak bersekolah memberitahu ibu bapa mereka sudah bercerai dan diabaikan keluarga menyebabkan menghabiskan masa di luar sebelum mengambil ganja untuk menghilangkan tekanan.

Mereka antara lapan individu yang ditahan berusia 13 hingga 23 tahun dalam serbuan dijalankan sepasukan anggota Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Daerah Cheras dalam pemeriksaan kira-kira jam 4 pagi.

Ketua Pegawai AADK Daerah Cheras Mohd Azlan Ahmad berkata, ketiga-tiga remaja itu ditahan selepas didapati positif ganja bersama lima individu lain di premis berkenaan.

“Soal siasat terhadap ketiga-tiga remaja ini mendapati mereka sering datang ke pusat siber itu untuk bermain permainan video dalam talian.

Sumber Foto; Harian Metro via NSTP

“Malah, mereka mengakui menghabiskan banyak masa di pusat siber berkenaan hingga sanggup tidur di premis terbabit semata-mata tidak mahu pulang ke rumah masing-masing,” katanya.

Katanya, ada di antara remaja itu mengakui mula mengambil dadah pada usia 12 tahun kerana masalah keluarga dan diabaikan hingga mereka tercicir persekolahan.

“Salah seorang remaja itu memberitahu dia tinggal bersama ibunya yang sibuk bekerja hingga diabaikan selepas ibu bapanya bercerai beberapa tahun lalu.

“Akibat tertekan, remaja itu mendakwa nekad mengambil ganja untuk menghilangkan tekanan dan mendapatkan keseronokan di luar berbanding duduk di rumah,” katanya.

Katanya, semua yang ditahan dibawa ke Pejabat AADK Daerah Cheras untuk siasatan mengikut Seksyen 3(1) Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan) 1983.