AMERICAN GREEN CORNER: KERJASAMA MALAYSIA-AS YANG BERJAYA

AMERICAN GREEN CORNER: KERJASAMA MALAYSIA-AS YANG BERJAYA

0
SHARE
Arifin
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (KSTI), Datuk Dr Mohd Arifin Mohd Arif sekitar pelancaran American Green Corner ( Sumber Foto: Ihsan KSTI Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH ; Pelancaran American Green Corner di Perpustakaan Negeri Tanjung Aru adalah bukti kerjasama yang membuahkan hasil antara Malaysia dan Amerika Syarikat (AS) kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

“Kami mengharapkan lebih banyak lagi perkongsian seperti ini pada masa hadapan. Kami berterima kasih kepada Kedutaan AS Kuala Lumpur atas sokongan anda dalam memupuk pertukaran ilmu yang telah memperkukuhkan hubungan yang lebih erat antara negara kita.

“Inisiatif ini juga menandakan komitmen kolektif kami terhadap pendidikan dan kemajuan alam sekitar di Sabah,” katanya pada pelancaran American Green Corner, di sini, semalam.

Teks ucapan Ketua Menteri disampaikan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (KSTI) Sabah, Datuk Dr Mohd Arifin Mohd Arif.

Beliau berkata American Green Corner bukan sekadar ruang dalam Perpustakaan Negeri Sabah kerana ia mewakili komitmen penting terhadap kesedaran dan kelestarian alam sekitar.

“Inisiatif ini selaras dengan visi kami untuk masa depan Sabah. Masa depan di mana pendidikan, inovasi, dan penjagaan alam sekitar saling berkaitan untuk mewujudkan masyarakat yang harmoni sert mampan,” katanya.

Hajiji berkata American Green Corner adalah penting kerana ia merupakan hab untuk pembelajaran, tempat di mana masyarakat boleh mengakses banyak sumber mengenai isu alam sekitar, amalan mampan dan teknologi terkini.

“Dengan menyediakan sumber ini, kita memperkasakan rakyat terutamanya generasi muda dengan pengetahuan dan alat yang diperlukan untuk memberi kesan positif kepada persekitaran kita.

“Inisiatif ini adalah bahagian penting dalam visi kami yang lebih luas yang terkandung dalam Hala Tuju Sabah pelan Sabah Maju Jaya. Matlamat kami adalah untuk memastikan Sabah bukan sahaja makmur dari segi ekonomi tetapi juga berkembang maju dari segi kesihatan persekitaran dan kesejahteraan sosial.

“Sememangnya, American Green Corner menyokong visi ini dengan memupuk sikap berpengetahuan dan masyarakat yang mementingkan alam sekitar,” katanya.

Hajiji berkata komitmen kerajaan negeri terhadap masa depan Sabah diterjemahkan dalam Pelan Hala Tuju SMJ, berdasarkan tiga tunjang asas “Pertanian, Industri, dan Pelancongan, Melabur dalam Pekerja Kita dan Meningkatkan Kesalinghubungan dengan Pendekatan Hijau.

“Sudah tentu, inisiatif American Green Corner menyokong semua usaha ini dengan menyebarkan maklumat tentang amalan perniagaan yang mampan, membantu perniagaan tempatan dan industri kita untuk menggunakan kaedah mesra alam dan menyumbang kepada ekonomi yang lebih hijau.

“Selain itu, ia akan meningkatkan pengalaman pendidikan pelajar dan penyelidik kami, memupuk generasi yang mahir dalam amalan lestari dan alam sekitar pengurusan,” katanya.