HAKIM KANAN AMBIL TINDAKAN UNDANG-UNDANG KE ATAS LOKMAN ADAM

HAKIM KANAN AMBIL TINDAKAN UNDANG-UNDANG KE ATAS LOKMAN ADAM

0
SHARE
Peguam Datuk Akberdin Abdul Kader...

KUALA LUMPUR – Tindakan undang-undang akan diambil oleh seorang Hakim Kanan ke atas Datuk Lokman Noor Adam yang didakwa telah memuat naik satu video memfitnah dirinya sebagai individu yang berbaring dalam keadaan berbogel di bilik tidur seorang wanita.

Memetik kenyataan Sinar Harian, Peguam Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili hakim itu berkata, pihaknya akan mengemukakan surat tuntutan fitnah ke atas Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO itu hari ini.

“Tindakan itu akan turut disusuli dengan writ saman terhadap beliau di Mahkamah Kuala Lumpur…

“Anak guam saya turut sudah membuat laporan polis di Balai Polis Ampang pada Rabu berkaitan fitnah yang dilemparkan oleh Lokman,” katanya kepada Sinar Harian semalam (Rabu).

Menurutnya lagi, laporan polis berkenaan dibuat selepas anak guamnya menerima WhatsApp berkaitan video berkenaan yang didakwa dibuat oleh Lokman Adam.

“Video berkenaan bertajuk Ketua Hakim Mahkamah Syariah sekali lagi buat perangai macamana negara tidak di timpa musibah inilah wajah manusia yang kita harapkan menegakkan hukum Allah…

“Video yang dimuat naik ini sekali gus merupakan tuduhan kepada anak guam saya, yang menuduhnya telah melakukan gangguan seksual terhadap seorang wanita di rumahnya,” kata beliau.

Menurut Akberdin, anak guamnya itu menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tersebut.

“Anak guam saya telah memberi kerjasama dengan polis dalam siasatan yang dijalankan…

“Ini bukan kali pertama cubaan untuk menfitnah anak guam saya, sebelum ini taktik sama digunakan dengan mengaitkan anak guam dengan seorang wanita lain tetapi tidak berjaya,” katanya.

Menurut beliau, Lokman Adam sepatutnya mendengar versi kedua-dua pihak terlebih dahulu sebelum membuat sebarang kenyataan.

Datuk Lokman Noor Adam…

“Malangnya, dia telah mengambil tindakan semberono dengan menuduh anak guam saya dengan begitu dahsyat sedangkan semua tuduhan tuduhan itu adalah fitnah semata-mata…

“Tindakan tidak bertanggungjawab Lokman Adam telah menyebabkan klip video tersebut tersebar secara meluas sehingga menyebabkan nama, imej dan integriti anak guam saya telah tercemar dengan begitu teruk,” katanya.

Pada Rabu, seorang hakim kanan membuat laporan polis bagi menafikan dakwaan terhadap dirinya yang berbaring dalam keadaan berbogel di bilik tidur seorang wanita.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak berkata, pihaknya menerima laporan tersebut beberapa hari selepas wanita tersebut membuat laporan polis berkaitan kejadian didakwa berlaku pada Ogos 2020.