Hampir 23,000 Orang Penonton Perlu Jalani Saringan, Kuarantin Kendiri Selepas Seorang Positif...

Hampir 23,000 Orang Penonton Perlu Jalani Saringan, Kuarantin Kendiri Selepas Seorang Positif COVID-19

0
SHARE

MELBOURNE, AUSTRALIA – Ribuan peminat bola sepak Australia yang menyaksikan pertandingan di Melbourne Cricket Ground Ahad lalu diarah menjalani ujian saringan COVID-19 dan melakukan kuarantin kendiri (self quarantine).

Ia berikutan seorang penonton yang dijangkiti turut menghadiri perlawanan antara Collingwood dan Port Adelaide, bersama lebih 23,000 penonton di Melbourne.

Melbourne berusaha mengekang wabak yang semakin meningkat, dengan 15 kes disahkan setakat ini.

Memetik laporan AFP, Australian Football League (AFL) berkata beribu-ribu peminat yang berada dekat kes positif itu diminta mengasingkan diri sehingga disahkan negatif.

Pada masa sama, pegawai kesihatan sedang meneliti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) untuk menentukan siapa lagi yang mungkin berisiko.

Stadium itu adalah antara dikunjungi ramai kes positif, menyebabkan pegawai kesihatan negeri bertungkus lumus menguji dan mengesan di seluruh negeri dengan lima juta penduduk itu, yang berdepan perintah berkurung empat bulan selepas wabak tahun lalu.

Perlawanan AFL yang dijadualkan di Melbourne untuk hujung minggu lalu dibenarkan berlangsung dengan kapasiti sehingga 85 peratus (85%), tetapi kerajaan masih melarang acara umum.

“Kami prihatin dengan jumlah serta lokasi yang terdedah dan 24 jam seterusnya akan menjadi kritikal jika kita hendak melakukan perubahan,” kata pemangku Ketua Menteri Victoria, James Merlino.

Sebarang perhimpunan dilarang dan pelitup muka diwajibkan di tempat tertutup semalam, ketika kluster wabak semakin meningkat.

Victoria tidak mencatatkan kes tempatan selama kira-kira tiga bulan sebelum kes terbaru dikesan, dipercayai berkaitan dengan pengembara yang pulang dari luar negara dan dijangkiti ketika berada di hotel kuarantin.

Ia berjaya membendung penyebaran jangkitan, sebahagiannya melalui kawalan sempadan yang ketat yang mengehadkan penerbangan dari luar negara serta mewajibkan kebanyakan pelancong mengasingkan diri selama 14 hari selepas ketibaan.