HUAWEI AKAN BANTU INISIATIF PENDIGITALAN KERAJAAN NEGERI SABAH

HUAWEI AKAN BANTU INISIATIF PENDIGITALAN KERAJAAN NEGERI SABAH

0
SHARE
Hajiji
Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Safar Untong (kiri), Pengarah Lembaga Huawei dan Presiden Huawei Digital Power, Hou Jinlong (tiga kanan) dan Presiden Huawei Sektor Awam Global, Xia Zun (kanan ) menyaksikan pertukaran dokumen antara Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Negeri Datuk Zainuddin Aman (dua kiri) dan Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Malaysia Simon Sun (dua kanan) - ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

SHENZHEN, CHINA – Kerajaan negeri memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Huawei Technologies Malaysia Sdn Bhd untuk mempercepatkan inisiatif transformasi digital di Sabah.

Menyaksikan majlis menandatangani perjanjian di ibu pejabat Huawei di sini hari ini, Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata perkongsian itu merupakan satu lonjakan ketara ke arah digital masa depan Sabah.

“Perkongsian dengan Huawei Technologies ini akan memperkasakan negeri kita dan rakyatnya untuk meraih manfaat inovasi teknologi, memupuk pertumbuhan ekonomi dan perkhidmatan awam yang lebih baik.

“Saya gembira bahawa di bawah MoU itu, Huawei Technologies akan menyediakan perkhidmatan perundingan dan nasihat dalam sektor pertanian, pembuatan pintar di bawah Industri 4.0, pelancongan, perancangan bandar pintar, e-dagang, infrastruktur digital, ketersambungan inklusif dan kerajaan digital.

“Ini akan sangat membantu dalam mencapai aspirasi kita untuk mendigitalkan kerajaan negeri,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Malaysia, Simon Sun berkata, “Ketika Sabah meneruskan visinya untuk sebuah digital yang berkembang maju ekonomi, Huawei bersedia untuk menyokongnya dalam membina sebuah negara yang pintar, inovatif secara digital dan mampan,” katanya.

Selain itu, di bawah MoU itu, Huawei Technologies akan meneroka usaha kerjasama untuk memulakan pelaksanaan perkhidmatan digital yang sedia AI dan mengutamakan data untuk Kerajaan, perniagaan dan masyarakat.

Menandatangani MoU bagi pihak Kerajaan Negeri Sabah ialah Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Negeri Datuk Zainuddin Aman, manakala Simon Sun, Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Malaysia, menandatangani untuk Huawei.

Turut hadir Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Negeri Datuk Phoong Jin Zhe, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Safar Untong, Pengarah Lembaga Huawei dan Presiden Huawei Digital Power, Hou Jinlong dan Presiden Huawei Sektor Awam Global, Xia Zun.

Sebelum majlis menandatangani perjanjian itu, Ketua Menteri turut dibawa melawat Huawei
Teknologi mengenai operasi bandar pintar, pendidikan pintar di Dewan Pameran Perusahaan Perniagaan Von Neumann Huawei.