IPT Harus Agresif Lahirkan Graduan Berkualiti, Tingkatkan Kebolehpasaran – Salleh

IPT Harus Agresif Lahirkan Graduan Berkualiti, Tingkatkan Kebolehpasaran – Salleh

0
SHARE
Salleh
Salleh (tiga dari kanan) pada majlis tersebut ( Sumber Foto: Ihsan pejabat ADUN Usukan )

KOTA BELUD, SABAH – Institusi pengajian tinggi (IPT) awam dan swasta di negara ini harus menggunakan pendekatan yang lebih proaktif untuk melahirkan graduan berkualiti tinggi yang memiliki kemahiran diperlukan untuk berkembang maju dalam pasaran kerja tempatan dan antarabangsa.

Dalam membuat gesaan itu, bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak menekankan kepentingan untuk mendedahkan dan melengkapkan graduan dengan kebolehan berfikirkan kritis, berkualiti kepimpinan, berkemahiran bekerja berpasukan, dan berminda global.

“Dunia pekerjaan ekonomi yang tidak menentu pada masa kini amat mencabar. Justeru, graduan perlu bersedia untuk bersaing merebut pekerjaan dan peluang masa depan,” katanya.

Salleh yang juga ADUN Usukan berkata demikian ketika menyampaikan ucapan pada majlis pelancaran Program Kerjaya PERKESO di sini hari ini.

Program itu dianjurkan bersama oleh Pusat SSK, Akademi Pembangunan Minda Sdn Bhd, dan Pertubuhan Keselamatan Sosial, atau PERKESO.

Salleh memuji Kementerian Sumber Manusia (MOHR) atas komitmennya untuk meningkatkan kebolehpasaran siswazah melalui pelbagai inisiatif.

Beliau menekankan kesan positif daripada usaha kerjasama ini, memetik penurunan dalam kadar pengangguran bagi Sabah daripada 21.8 peratus pada 2022 kepada 14.2 peratus pada 2023.

Salleh seterusnya merujuk data Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), yang merekodkan sejumlah 569.2 ribu individu menganggur pada suku keempat 2023, menunjukkan sedikit penurunan berbanding suku sebelumnya.

Beliau menyatakan keyakinannya terhadap pengurangan berterusan kadar pengangguran di Sabah, menekankan bahawa Pusat SSK akan sentiasa berusaha untuk menyokong dan meningkatkan kebolehpasaran graduan dari institusi pengajian tinggi untuk manfaat semua.