KERAJAAN NEGERI KOMITED BANTERAS JENAYAH SIBER

KERAJAAN NEGERI KOMITED BANTERAS JENAYAH SIBER

0
SHARE
Hajiji
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor...

KOTA KINABALU, SABAH – Kerajaan negeri komited untuk bersama-sama dengan kerajaan Persekutuan serta agensi-agensi berkaitan dalam membanteras jenayah siber terutamanya jenayah kewangan dan scam yang masih mencatat peningkatan ketara di negeri Sabah.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata berdasarkan statistik Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Ibu Pejabat Polis (IPK) Sabah, jumlah kes jenayah siber yang berlaku di Sabah menunjukkan tren peningkatan dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini.

Menurutnya, bagi tempoh tahun 2020 hingga September 2023, sejumlah 4,687 kes dilaporkan, yang melibatkan jenis kesalahan seperti phone scam, love scam, pinjaman tidak wujud, pelaburan, belian online dan akta jenayah komputer, yang menyebabkan kerugian sebanyak RM100,087,125.10.

“Daripada 4,687 kes, sebanyak 1,069 kes jenayah siber dilaporkan berlaku pada tahun 2020 manakala 1,169 kes pada tahun 2021; 1,206 pada tahun 2022 dan sebanyak 1,243 kes setakat Januari hingga September tahun ini.

“Dalam tempoh tersebut, jenis kesalahan tipu belian online merekodkan jumlah kes tertinggi iaitu sebanyak 1,823 kes, diikuti oleh phone scam sebanyak 1,122 kes, pinjaman tidak wujud sebanyak 817 kes, pelaburan (603 kes), love scam (158 kes) dan kesalahan dibawah akta jenayah komputer sebanyak 164 kes,”  katanya di majlis perasmian Program Jelajah Anti-Scam Kebangsaan 2023 Peringkat Negeri Sabah di Universiti Malaysia Sabah, Kampus Sepanggar hari ini.

Teks ucapan beliau disampaikan oleh Timbalan Ketua Menteri III merangkap Menteri Kerja Raya Datuk Shahelmey Yahya.

Menurutnya, kes jenayah siber dan kesalahan dibawah Akta Jenayah Komputer di Sabah telah menyebabkan mangsa mengalami kerugian berjumlah RM24,885,763.50 pada tahun 2020, manakala bagi tahun 2021 adalah sebanyak RM25,427,844.42 dan RM21,749,610.61 pada tahun 2022.

Sepanjang bulan Januari hingga September tahun ini pula, jumlah kerugian direkodkan sebanyak RM28,023,906.57, katanya.

“Jumlah ini agak membimbangkan, justeru saya menggesa rakyat Sabah khususnya pengguna Internet untuk tampil membuat laporan berkaitan insiden scam dan penipuan dalam talian yang dialami.

“Laporan yang dibuat adalah sangat penting bagi membantu pihak berkuasa membuat analisa trend penjenayah termasuk scammer serta membangunkan langkah-langkah pencegahan yang wajar untuk melindungi orang ramai dari terus menjadi mangsa,” katanya.

Hajiji berkata pihak perbankan, penguatkuasa undang-undang dan agensi keselamatan perlu terus bekerjasama untuk menangani isu tersebut dengan melaksanakan undang undang.

Polisi dan peraturan baharu yang lebih efektif, kerjasama di peringkat antarabangsa untuk menjalin hubungan bagi perkongsian maklumat, serta melabur dalam teknologi baharu untuk mengesan dan mencegah teknik teknik penipuan dalam talian dengan segera dan berkesan.

“Pelbagai inisiatif digerakkan dalam usaha membanteras jenayah scam dan penipuan dalam talian oleh pihak Kerajaan, Agensi dan Jabatan, Syarikat korporat serta Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO).

“Antaranya ialah penubuhan Pusat Respon Scam Kebangsaan (National Scam Response Centre – NSRC). Sementara beberapa peruntukan undang-undang sedia ada mungkin perlu dipinda termasuk Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001, Kanun Keseksaan, Kanun Tatacara Jenayah dan lain-lain sesuai dengan keperluan dan cabaran masa kini,” katanya.

Menurut beliau, dalam pada kerajaan giat berusaha memberi kesedaran bagi mendidik pengguna mengenai ancaman dan serangan siber, masih ramai pengguna Internet yang terpedaya dan mudah percaya dengan tipu helah scammer yang bermain dengan emosi mangsa.

“Setiap hari ada sahaja rakyat kita menjadi mangsa tipu helah scammer. Jenayah scam muncul bagaikan cendawan, sehingga ada yang menyamar sebagai anggota polis, pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), kakitangan mahkamah, pegawai Jabatan Kastam, pegawai bank dan pelbagai cara lagi untuk memperdaya mangsa,” katanya.

Hajiji berkata jenayah penipuan dalam talian di Sabah menunjukkan trend peningkatan yang agak ketara dan membimbangkan.

“Justeru jangan mudah terpedaya dengan pujuk rayu yang menawarkan pulangan lumayan dalam tempuh yang cepat, selidiki dahulu jika ditawarkan sesuatu. Paling penting, segala maklumat peribadi jangan dengan mudah dikongsikan dengan orang yang tidak dikenali, apa lagi jika hanya melalui panggilan telefon.

“Saya berharap program pada hari ini dapat memberi lebih banyak pengetahuan kepada masyarakat negeri Sabah dalam melindungi diri daripada penipuan kewangan dan ancaman siber.

“Program jelajah seumpama ini juga wajar diperluaskan hingga ke seluruh negeri agar rakyat di peringkat akar umbi mendapat manfaat dan tidak menjadi mangsa penjenayah siber atau scammer,” katanya.