KM HAJIJI MENJEMPUT PELABUR CHINA TEROKA EKONOMI BIRU DI SABAH

KM HAJIJI MENJEMPUT PELABUR CHINA TEROKA EKONOMI BIRU DI SABAH

0
SHARE
Hajiji
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor...

SHENZHEN, CHINA – Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor telah menjemput pelabur China untuk meneroka konsep Ekonomi Biru dengan kerjasama kerajaan negeri Sabah untuk membangunkan sektor pemprosesan makanan.

“Kami akan melaksanakan konsep ini yang memerlukan penggunaan mampan sumber lautan untuk pembangunan ekonomi, menjana pekerjaan dan meningkatkan kehidupan.

“Sabah mempunyai pantai terpanjang di Malaysia, dengan lebih 1,000 km untuk ternakan ikan dan hasil laut yang lain. Terdapat potensi besar dalam bidang ini untuk perkongsian menang-menang,” katanya.

Mengetuai delegasi misi perdagangan dari Sabah ke “Perniagaan dan Pelaburan Peluang di Sabah” Sidang Kemuncak Ekonomi dan Teknologi China Global (GCET) di Futian Shangri-La di sini, Hajiji berkata kerajaan negeri Sabah akan menganjurkan Persidangan Antarabangsa Ekonomi Biru pada Februari tahun depan.

Ketua Menteri berkata pelabur China harus mempertimbangkan sektor tenaga, merangkumi sumber tradisional seperti bahan api fosil dan pilihan baharu yang boleh diperbaharui seperti tenaga suria dan angin.

“Dengan melabur dalam sektor tenaga, anda memainkan peranan penting dalam memastikan kuasa yang boleh dipercayai bekalan sambil menyumbang kepada masa depan tenaga yang lebih mampan.

“Walaupun minyak dan gas akan menyediakan aliran hasil yang penting untuk negeri ini, kami juga mengalu-alukan pelabur untuk menerokai tenaga boleh diperbaharui seperti teknologi solar dan penyimpanan, hidro, geoterma dan peluang pasaran karbon di Sabah,” katanya.

Hajiji berkata, terdapat juga banyak peluang pelaburan dan perniagaan dalam minyak dan gas di Sabah.

“Industri ini telah berkembang pesat dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini kerana kerajaan saya telah berjaya dirundingkan untuk kawalan yang lebih besar terhadap pengeluaran dan pembekalan minyak dan gas dengan syarikat minyak negara, PETRONAS.

“Pegangan Sabah dalam sumber minyak dan gas akan terus meningkat dengan lebih banyak telaga akan datang di strim. Terdapat potensi besar untuk pelaburan dan perniagaan selanjutnya peluang dalam pembuatan hiliran dan perkhidmatan sokongan,” katanya.

Hajiji berkata pelabur China juga harus mempertimbangkan peluang pelaburan dan perniagaan dalam membangunkan hotel lima bintang, pusat peranginan butik, dan produk pelancongan mewah dan membangunkan perniagaan Mesyuarat, Insentif, Persidangan dan Pameran (M.I.C.E).

“Sekarang keadaan kembali normal untuk industri pelancongan, kerajaan saya telah melancarkan kempen pemulihan pelancongan untuk menarik pelancong kembali ke Sabah. China hanya antara tiga hingga lima jam perjalanan dari Sabah.

“Sehingga kini, Sabah dihubungkan dengan bandar-bandar utama – Beijing, Shanghai, Shenzen, Guangzhou, Hangzhou dan Macau, antara lain di China dengan 63 penerbangan mingguan dan tempat duduk kapasiti 11,360.

“Kami berharap untuk melihat lebih banyak sambungan laluan udara untuk meningkatkan ketibaan pelawat Sabah,” katanya.

Beliau mendedahkan bahawa kerajaan Sabah juga sedang giat mengusahakan strategi untuk merancakkan lagi sektor pelancongan negeri seperti pembangunan Kebudayaan Sabah Park dan pengenalan Program ‘Sabah My Second Home’.

Hajiji juga secara peribadi mengalu-alukan pelabur untuk membincangkan penubuhan industri baharu.

“Kerajaan saya bersedia untuk melihat dasar yang dibuat khusus untuk industri baharu untuk pelabur yang betul,” katanya.

Turut hadir Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan negeri Datuk Phoong Jin Zhe, Pengerusi Invest Sabah, Tan Sri Anifah Aman, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Safar Untong dan Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Sabah, Tan Sri David Chu.

Sidang Kemuncak Ekonomi dan Teknologi China Global (GCET) dianjurkan oleh Institut Pembangunan China, Shenzhen (CDI) dan Institut Strategik KSI untuk Asia Pasifik.