Loji Rawatan Air Bersepadu (Solar-IoT) Fasa 1 Siap

Loji Rawatan Air Bersepadu (Solar-IoT) Fasa 1 Siap

0
SHARE
Pbns
Omar Raisul (tujuh dari kanan) merakamkan gambar kenangan bersama para penerima sumbangan PBNS ( Sumber Foto: Ihsan PBNS )

PITAS, SABAH – Pembinaan Mikro Loji Rawatan Air Bersepadu (Solar-IoT) Kampung Lok Dangkaan Fasa 1 sejak Mac lalu, siap semalam.

Pengerusi Perbadanan Baitulmal Negeri Sabah (PBNS), Datuk Dr Omar Raisul As-Salam Syah Sulaiman Omar berkata, fasa 1 itu melibatkan dua unit struktur mikro loji iaitu dua unit kolam dan pondok konkrit yang bakal menempatkan unit rawatan air serta komponen panel suria.

“Mikro Loji Rawatan Air Kampung Lok Dangkaan telah siap sepenuhnya bagi kerja-kerja fasa pertama yang melibatkan pembinaan kolam takungan air.

“Sepanjang Fasa 1, penilaian teknikal bagi tujuan pembinaan sebuah loji mikro rawatan air secara bersepadu telah dijalankan.

“Penilaian ini merangkumi penilaian geologi dan sekitaran, penilaian hidrologi dan sumber air, penilaian kualiti dan cara rawatan air, dan penilaian kejuruteraan dan cadangan struktur mikro loji.

“Dua unit struktur bagi mikro loji juga telah berjaya disiapkan iaitu dua kolam sebagai sumber utama air dan sebuah pondok konkrit yang akan menempatkan unit rawatan air dan komponen bekalan tenaga elektrik menggunakan suria,” ujar beliau.

Mengulas mengenai baki tiga fasa lagi, Omar Raisul memaklumkan projek tersebut dijadualkan siap dan mula beroperasi menjelang Oktober tahun depan.

“Projek ini bakal menghasilkan pengeluaran 30,000 liter air sehari dan akan memberi manfaat kepada penduduk sekitar,” jelas beliau.

Menurutnya, projek bernilai RM289,714 itu merupakan kerjasama pihaknya dengan Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui saluran dana Agensi Pelaksanaan Ekonomi dan Koordinasai Strategik Nasional (LAKSANA) dan Yayasan Nur Jauhar (YNJ).

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan Pembinaan Mikro Loji Rawatan Air Bersepadu (Solar-IoT) Kampung Lok Dangkaan, Pitas di Kampung Lok Dangkaan Pitas.

Acara tersebut bersempena dengan Kembara Rahmah 2023 yang disertai rombongan Agensi LAKSANA, Fakulti Sains dan Sumber Alam, UMS dan Pejabat Daerah Pitas.

Pada majlis berkenan, Omar Raisul turut menyampaikan bantuan kewangan kepada 54 Ketua Isi Keluarga (KIR) di kampung terbabit.

Antara yang hadir, Pegawai Kemajuan Masyarakat Pitas, Ariffin Matasin mewakili ADUN Pitas, Penolong Pegawai Daerah (Pembangunan), Johari Abdullah, Ketua Pegawai Strategi Agensi LAKSANA, Sharifah Khairiyah Syed Abdul Hamid, Pensyarah Kanan UMS, Dr Zul Hilmey Makmud dan Penolong Pegawai Pembangunan Daerah, Tuan Abdul Rahman Jayari. — JABATAN PENERANGAN SABAH