Mahkamah Perintah Belanda Henti Hantar Alat Ganti Jet Pejuang Kepada Israel

Mahkamah Perintah Belanda Henti Hantar Alat Ganti Jet Pejuang Kepada Israel

0
SHARE
Jet
Jet Pejuang F-35 ( Sumber Foto: Gambar carian Google )

AMSTERDAM – Mahkamah Belanda telah mengarahkan kerajaan menghentikan penghantaran alat ganti untuk jet pejuang F-35 yang digunakan oleh Israel dalam pengebomannya di Semenanjung Gaza.

Mahkamah menyatakan risiko yang jelas bahawa bahagian itu digunakan dalam “pelanggaran serius undang-undang kemanusiaan antarabangsa”.

Mahkamah berkata kemungkinan Israel menggunakan F-35 dalam serangan ke atas Gaza, yang membawa kepada korban awam yang tidak boleh diterima.

Ia menolak hujah negara Belanda bahawa ia tidak perlu melakukan pemeriksaan baharu ke atas permit untuk eksport.

Bagaimanapun, kerajaan Belanda berkata ia akan merayu perintah itu di Mahkamah Agung.

Alasan mereka adalah penting untuk keupayaan Israel untuk melindungi dirinya daripada ancaman contohnya dari Iran, Yaman, Syria dan Lubnan.

Pada bulan Disember, mahkamah menolak kes itu dengan berkata kerajaan mempunyai tahap kebebasan yang besar dalam menimbang isu politik dan dasar mengenai eksport senjata.

Keputusan baru ini susulan rayuan oleh Amnesty International dan Oxfam terhadap keputusan mahkamah rendah tahun lalu yang menolak hujah mereka.

Pertubuhan kemanusiaan itu berpendapat pembekalkan alat ganti itu menyumbang kepada pelanggaran undang-undang kemanusiaan secara besar-besaran oleh Israel di Gaza.