Maijol Mahu Rampas Kerusi Maximus di Kota Marudu

Maijol Mahu Rampas Kerusi Maximus di Kota Marudu

0
SHARE

KOTA MARUDU, SABAH – Parti Harapan Rakyat Sabah (Harapan) mengumumkan pencalonan timbalan presiden 1 Parti, Datuk Maijol Mahap untuk bertanding di kawasan parlimen Kota Marudu dalam pilihan raya akan datang.

Pengumuman awal itu dibuat oleh presiden parti Datuk Seri Lajim Ukin. Beliau percaya Maijol, yang juga ketua bahagian parti di Kota Marudu, dapat merebut kerusi itu daripada penyandangnya Datuk Seri Dr Maximus Ongkili.

Maijol kalah tipis kepada Maximus selepas meraih 14,326 undi dalam pertandingan empat penjuru dalam pilihan raya terakhir. Maximus mendapat 15,168 undi sementara Majamis Timbong daripada Star mendapat 2,228 dan Yuntau Kolod daripada SAPP mendapat 444 undi.

“Kami telah mewujudkan hubungan kukuh antara parti-parti tempatan dalam Gabungan Sabah di parlimen. Selain itu, Ahli Parlimen sekarang telah gagal untuk bersuara demi hak-hak penduduk kawasan pilihan rayanya,” kata beliau mengenai peluang Maijol dalam pilihan raya akan datang.

Lajim berkata demikian apabila melancarkan bahagian parti itu yang dihadiri 2,000 penyokong.

Beliau juga berkata penduduk di Kota Marudu mahu diwakili oleh Gabungan Sabah untuk memastikan permintaan dan hak mereka seperti termaktub di bawah Perjanjian Malaysia 1963 akan disampaikan tanpa kebimbangan atau pilih kasih.

Beliau berjanji, walaupun Parti Cinta Sabah telah pun meninggalkan perikatan itu, mereka masih mempunyai sokongan kuat daripada rakyat.

Sementara itu, pengerusi perikatan Datuk Mohd Noor Mansor berkata mereka mungkin mempunyai parti anggota baharu untuk menggantikan PCS.

“Parti ini masih berharap untuk menyertai perikatan tetapi kami masih membincangkannya antara kami dan kami belum membuat sebarang keputusan,” katanya.

– Harian Ekspress