Majlis Profesor Negeri Salah Guna Dana Mengikut Laporan Pengerusi Audit Negeri 

Majlis Profesor Negeri Salah Guna Dana Mengikut Laporan Pengerusi Audit Negeri 

0
SHARE

KUALA LUMPUR: Laporan Pengerusi Audit Negeri (LKAN) Bilangan 2/2024 hari ini mendedahkan Majlis Profesor Negeri (MPN) telah menyalahgunakan dana.

Salah Penggunaan Pembiayaan Kewangan Seperti Membayar Elaun Tanpa Kelulusan Menteri, lapor BuzzKini.

Menurut laporan itu, MPN yang bertindak sebagai Syarikat Berhad Menurut Jaminan (SBMJ) dan diselia oleh Jabatan Perdana Menteri (JPM) didapati menggunakan pembiayaan itu untuk membiayai operasi dua syarikat swasta berjumlah RM373, 516.

Malah, MPN didapati membuat bayaran biasa tanpa kelulusan menteri kepada pengerusi tetap dan timbalan pengerusi berjumlah RM207,000.

Laporan itu juga mendedahkan bahawa kedua-dua ahli Lembaga Pemegang Amanah (LPA) itu tidak mengisytiharkan kepentingan mereka sebagai pemegang saham dalam dua syarikat swasta itu mengikut Surat Ikatan Syarikat 2016 [Ikatan 777].

Objektif Penubuhan Tidak Sejajar Dengan Objektif Asal, Status MPN Perlu Disemak

Berikutan penemuan ini, LKAN mengesyorkan JPM menyemak status MPN sebagai syarikat di bawah seliaan kerajaan.

Malah, status MPN perlu diputuskan dan dipertimbangkan sebelum keputusan mengagihkan peruntukan geran munasabah diteruskan atau sebaliknya.

Seperti yang dinyatakan dalam laporan itu, jika MPN kekal sebagai syarikat kawalan kerajaan, maka perubahan perlu dibuat kepada Tataurusan Persatuan dengan memasukkan wakil kerajaan dalam LPA bagi tujuan memantau operasi dan kewangan MPN.

JPM juga disaran mengambil tindakan sewajarnya berhubung pengurusan MPN atas penyelewengan yang dikenal pasti dengan merujuk kepada agensi pemerkasaan berkaitan dan pengurusan MPN perlu dirombak sepenuhnya.

Sementara itu, MPN menyatakan ia menafikan laporan LKAN berhubung penyalahgunaan dana.

Menurut MPN, kerajaan membuat keputusan untuk membubarkan pertubuhan itu serta-merta pada 23 Mei 2018.

“Mulai tarikh pembubaran, MPN tidak lagi menerima pembiayaan kerajaan dan akan beroperasi dengan sumbangan dan pembiayaan sendiri serta beroperasi sebagai entiti bebas.

“Sepanjang tempoh itu MPN telah mengambil inisiatif tertentu untuk memastikan kesinambungannya serta melakukan perubahan kepada institusinya selaras dengan kedudukan dan statusnya,” jelas MPN dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, pada Januari 2022, MPN mula menerima pembiayaan tahunan selepas diterima beroperasi di bawah naungan kerajaan.

Untuk makluman, MPN adalah entiti di bawah JPM yang perlu melaporkan kepada Menteri Pengajian Tinggi.

Menurut laman web MPN , ia dipengerusikan oleh Profesor Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin, manakala timbalannya juga Profesor Emeritus Datuk Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak.