Masyarakat Dunia Sokong Perjuangan Palestin

Masyarakat Dunia Sokong Perjuangan Palestin

0
SHARE

NEW YORK – Sokongan masyarakat hampir di seluruh dunia kepada penduduk Palestin semakin menyerlah apabila ribuan orang mengadakan tunjuk perasaan di serata dunia dengan tanda pagar (hashtag) #FreePalestine (Bebaskan Palestin).

Penyokong Pro-Palestin dilihat berkumpul di bandar-bandar utama seluruh dunia termasuk di Amerika Utara dan Eropah, menggesa serangan Israel terhadap Palestin dihentikan serta merta.

Perhimpunan solidariti bersama rakyat Palestin diadakan di bandar besar Amerika Syarikat (AS) seperti New York, Boston, Washington dan Michigan selain di Montreal, Kanada.

Ribuan orang di Amerika Utara dan Eropah, termasuk orang Yahudi, menggelar aksi solidariti mereka membela Palestin dalam konflik dengan Israel…

Lebih dua ribu orang berarak dari kawasan Bay Ridge di Brooklyn, New York sambil melaungkan ‘Palestin yang bebas’ serta ‘Dari sungai ke laut, Palestin akan bebas’.

Mereka turut mengibarkan bendera Palestin dan memegang sepanduk tertulis ‘Akhiri Apartheid Israel’ dan ‘Kebebasan untuk Gaza’.

Super model berketurunan Palestin-AS, Bella Hadid, menyertai tunjuk perasaan menyokong rakyat Palestin diadakan di Brooklyn, New York.

Bella atau nama penuhnya Isabella Khair Hadid, 26, menyertai protes yang berlangsung selama beberapa jam tengah hari semalam.

Selain penduduk berketurunan Arab, Palestin dan warga tempatan, beberapa warga Yahudi turut hadir sambil membawa sepanduk bertulis ‘bukan atas nama saya’ dan ‘Solidariti bersama Palestin’.

Sementara itu, puluhan ribu penunjuk perasaan turut berarak secara aman menyatakan sokongan kepada rakyat Palestin di bandar utama Eropah termasuk London, Berlin, Madrid dan Paris.

Di London, beberapa ribu penunjuk perasaan membawa sepanduk bertulis ‘Henti Mengebom Gaza’ melaungkan ‘Bebaskan Palestin’ ketika berkumpul di Marble Arch, berhampiran Hyde Park sebelum menuju ke Kedutaan Israel.

Penunjuk perasaan menyokong penduduk Palestin berkumpul di bandar London…

Orang ramai bersesak membentang bendera Palestin di sepanjang Kensington High Street iaitu lokasi Kedutaan Israel.

Di Montreal, polis Kanada terpaksa menggunakan gas pemedih mata bagi menyuraikan pertembungan antara penunjuk perasaan pro Israel dan pro Palestin di ibu negara semalam.

Perkhidmatan Polis de la Ville de Montreal (SPVM), mengesahkan tunjuk perasaan itu dianjurkan secara haram dan polis anti rusuhan terpaksa menggunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan perusuh.

Tunjuk perasaan pro Palestin juga berlangsung sepanjang kelmarin di beberapa bandar di Kanada, termasuk Toronto, Ottawa dan Vancouver.

Di Perancis, pasukan polis menggunakan gas pemedih mata dan meriam air untuk menyuraikan penunjuk perasaan pro Palestin di Paris.

Memetik laporan Arab News, ribuan penduduk berkumpul di kejiranan Barbes di utara ibu negara itu untuk berarak ke Palace de la Bastille dan mereka didakwa mengingkari arahan pihak berkuasa selepas protes itu tidak mendapat permit.

Protes seumpamanya turut diadakan di Jerman, Belanda, Sepanyol, Rom, Cyprus, Itali dan Denmark dengan beberapa pertempuran antara penunjuk perasaan dan pihak berkuasa dilaporkan berlaku.

Penunjuk perasaan menyokong penduduk Palestin berkumpul di Dam Square di Amsterdam, Belanda…

Di Madrid, kira-kira 2,500 penduduk, kebanyakannya orang muda yang memegang bendera Palestin, berarak ke arah plaza Puerta del Sol di pusat bandar.

Sementara itu, ribuan penunjuk perasaan di Sydney dan ratusan orang di Melbourne mengadakan protes sama.

Penunjuk perasaan menyokong penduduk Palestin berkumpul di bandar Sydney, Australia…

Ratusan penunjuk perasaan berkumpul di sekitar beberapa bandar di Iraq bagi menyuarakan solidariti bersama rakyat Palestin di Gaza dan Baitulmaqdis.