Militan Houthi Sasarkan Peluru Berpandu Ke Tanah Suci Makkah

Militan Houthi Sasarkan Peluru Berpandu Ke Tanah Suci Makkah

0
SHARE

JEDDAH – Pertahanan tanah Arab dicerobohi oleh sebuah peluru berpandu balistik yang dilancarkan oleh militan Houthi yang menyasarkan bandar suci Makkah pada Khamis baru-baru ini..

Gabungan Arab berkata dalam satu kenyataan bahawa peluru berpandu itu disasarkan dan dilepaskan 65km dari Makkah. Selain itu, jet pejuang lengkap dengan peluncur roket juga dilancarkan di Saada bagi menyerang dan memusnahkan mereka.

Sementara itu, Perdana Menteri Yemeni Ahmed Obeid bin Daghr, pada hari Khamis lalu, berkata Iran telah melatih beribu-ribu pejuang Houthi di Iran dan Beirut, membuka jalan bagi pencerobohan milisi pemberontak.

“Perang di Yaman tidak bermula pada 26 Mac 2015. Ia sebenarnya sudah bermula ketika Houthis menaikkan senjata terhadap pesaing politik mereka dan menentang negara dengan sokongan yang jelas dari Iran yang melatih telah sekitar 6,000 Houthis di Iran atau di Beirut Pakar tentera,”¬†kata Bin Daghr berikutan pertemuan dengan Duta Perancis ke Yemen Christian Tisti.

“Kerajaan tidak pernah melakukan peperangan, tetapi ia telah dikenakan kepada kita dan orang-orang Yaman ketika Houthis menggerakkan mesin perang mereka dari Sida ke Imran ke Sanaa dan ke seluruh gabenor Yemeni dan mula membunuh orang dan mengebom rumah,” katanya.

“Dunia akhirnya akan menyedari bahawa Houthis adalah masalah bukan sahaja untuk Yemen tetapi juga untuk rantau ini dan seterusnya,” kata pegawai Yaman, yang menekankan bahawa kerajaan Yaman, ketika sedang berusaha untuk tiba di gencatan senjata, Kekal, keamanan tetap berdasarkan resolusi PBB, inisiatif GCC dan hasil dialog kebangsaan Yaman.

Sementara itu, kapal perang Tentera Laut AS dan kapal perang negara-negara bersekutu telah memintas empat penghantaran senjata dari Iran ke Yaman melancarkan perang sejak April 2015, kata seorang laksamana AS pada Khamis baru-baru ini.

Arab Saudi telah berulang kali mengatakan bahawa Iran mesti dihentikan daripada menghantar senjata ke milisi Houthi, dan meminta Majlis Keselamatan PBB untuk mengambil tindakan terhadap Iran kerana melanggar ketetapan PBB berkenaan dengannya, khususnya Resolusi 2216.

Dalam temu bual sebelum ini dengan Berita Arab, Duta Besar Saudi ke PBB Abdallah Al-Mouallimi mengatakan campur tangan Iran di Yaman adalah pelanggaran total resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu; Beliau menyeru komuniti antarabangsa untuk menghentikan campur tangan Iran dalam hal ehwal dalaman negara-negara lain.

Naib Laksamana AS Kevin Donegan memberitahu wartawan di pangkalan tentera yang tidak didedahkan di Asia Barat Daya: “Sama ada kapal AS atau kapal gabungan… memintas empat penghantaran senjata dari Iran ke Yemen. Kita tahu mereka datang dari Iran dan kita tahu tujuannya.”

Donegal berkata penghantaran itu mengandungi beribu-ribu rifle AK-47, peluru berpandu anti tangki, senapang penembak curi dan peralatan lain serta sistem senjata terkini.”

Pegawai tentera laut dapat menentukan destinasi bot dengan menganalisis tetapan GPS dan mewawancarai kru. Salah satu penghantaran telah diisytiharkan sebagai senjata haram oleh PBB, kata Donegal.

Komennya datang selepas pernyataan Central Command ketenteraan AS, Jeneral Joseph Votel, bahawa Iran mungkin telah memainkan peranan dalam mengesyaki serangan peluru berpandu Houthi terhadap kapal perang AS di Laut Merah.

“Kami percaya bahawa Iran dihubungkan dengan ini,” kata Donegan.

Memandangkan trafik yang berat di sekitar Selat Hormuz dan Teluk, laksamana tiga bintang itu berkata “banyak” penghantaran lain akan pergi ke Yemen.

Pada April 2015, Iran cuba menghantar konvoi tujuh kapal, yang dikawal oleh dua kapal pengawal Revolusi Revolusi Iran, ke Yaman.

Donegan berkata ini dipenuhi dengan peluru berpandu di pesisir pantai, bahan letupan dan senjata lain.

Anggota militan Syiah Houthi dipercayai adalah dalang kumpulan serangan sejak akhir-akhir di bulan ini di mana peluru berpandu permukaan ke permukaan dilepaskan di USS Mason sekurang-kurangnya dua kali.

Sebagai tindak balas, pada 13 Oktober, peluru berpandu AS di kesan dalam laman radar Houthi yang dipercayai telah digunakan untuk menyasarkan kapal.

Mason dan dua kapal perang lain mungkin disasarkan dalam serangan peluru berpandu ketiga pada 15 Oktober, tetapi para pegawai tidak mengesahkan secara pasti apa ancaman itu atau dari mana ia  akan datang.