Mitchell Cheah Dan Naquib Azlan Mengetuai Kemasukan Wing Hin Motorsports Pada Pusingan...

Mitchell Cheah Dan Naquib Azlan Mengetuai Kemasukan Wing Hin Motorsports Pada Pusingan 1 Siri Super Thailand

0
SHARE
Motor
Bekas pemandu kereta jelajah antarabangsa Mitchell Cheah dan pemenang perlumbaan 1000km Endurance Sepang, Naquib Azlan, akan berganding untuk mengetuai kemasukan kereta tunggal Wing Hin Motorsports dalam Kejohanan Siri Super Thailand dari 3 hingga 5 Mei di Litar Antarabangsa Chang

KUALA LUMPUR – Bekas pemandu kereta jelajah antarabangsa Mitchell Cheah dan pemenang perlumbaan 1000km Endurance Sepang, Naquib Azlan, akan berganding untuk mengetuai kemasukan kereta tunggal Wing Hin Motorsports dalam Kejohanan Siri Super Thailand dari 3 hingga 5 Mei di Litar Antarabangsa Chang.

Bersaing dengan Toyota Yaris dalam Kelas Super Kompak, ia akan menandakan musim penuh pertama pasangan itu bersaing dalam kejuaraan di luar negara.

Kelas Super Kompak akan melibatkan dua perlumbaan satu jam dan satu pusingan yang diadakan pada hari Sabtu (4 Mei) dan Ahad (5 Mei).

Sebanyak 22 kereta didaftarkan untuk bersaing dalam kelas itu yang merangkumi model seperti Toyota Altis dan Yaris; Honda CRZ, City dan Jazz GK; dan Ford Fiesta.

Didorong oleh kejayaan yang dikecapi pasukan itu di Thailand pada 2023, Wing Hin Motorsports telah memberikan komitmen kepada pemandu dan sumbernya untuk bersaing di luar negara di Malaysia tahun ini.

Hanya dalam penampilan sulungnya di Thailand musim lalu, Wing Hin Motorsports memperoleh kemenangan Kelas dalam Trofi Asia Tenggara Idemitsu Super Endurance 600 Asia Tenggara selama 10 jam, berjaya membawa kemasukan tuga keretanya ke garisan penamat dengan dua penyertaan lain melengkapkan perlumbaan di tempat ke-4 dan ke-7 dalam Kelas.

“Thailand telah terbukti menjadi medan pembuktian yang sangat kompetitif untuk pasukan, menghimpunkan gabungan pelbagai pemandu Thai dan antarabangsa serta kereta.

“Kami tidak menjangka Siri Super Thailand akan menjadi kurang kompetitif dan mencabar memandangkan reputasinya sebagai perlumbaan yang rapat dan sengit serta kereta binaan yang sangat berkuasa,” kata Pengetua Pasukan Wing Hin Motorsports William Loh.

Loh menambah bahawa Wing Hin Motorsports juga sedang membuat persiapan untuk menurunkan pemandu Malaysia untuk bersaing dalam Kelas Supercar GT4 Thailand apabila Pusingan 2 TSS berpindah ke Litar Jalan Bangsaen pada 3 hingga 7 Julai.

“Pendedahan perlumbaan di Thailand adalah langkah asas untuk meningkatkan daya saing keseluruhan pasukan dan kecekapan teknikal sebagai persediaan menghadapi acara tempatan, iaitu Siri Kejohanan Malaysia (MCS) dan perlumbaan perdana seperti Perlumbaan Endurance 1000KM Sepang.

“Malah, Wing Hin Motorsports juga akan menurunkan Toyota Yaris kedua yang diterajui oleh Nabil Azlan dan Amer Harris pada pusingan pembukaan Siri Kejuaraan Malaysia (MCS) pada hujung minggu yang sama kami bersaing di Thailand,” tambahnya.

Bagi Naquib, tanggungjawab memandu dalam keempat-empat pusingan Siri Super Thailand sememangnya sesuatu yang dia gemari dan berhasrat untuk memanfaatkannya.

“Saya sangat teruja untuk digandingkan dengan Mitchell sekali lagi. Perlumbaan pertama kami bersama adalah semasa perlumbaan ketahanan 10 Jam tahun lalu dan kami menunjukkan potensi yang besar. Kami berharap dapat membawa momentum ini ke TSS tahun ini,” kata pemain berusia 24 tahun itu.

“Matlamat saya sentiasa untuk menang. Saya tahu pasukan telah bekerja keras untuk memberikan kami kereta yang akan memberi kami peluang untuk menang.

“Saya tidak ragu-ragu bahawa pasukan di TSS akan menjadi kuat tetapi saya mempunyai keyakinan terhadap pasukan kami dan kami boleh membawa perjuangan kepada mereka.

“Pastinya perlumbaan di peringkat antarabangsa adalah satu pengalaman yang berbeza dan pendedahan tahun lepas telah membantu saya menyesuaikan diri dengan lebih cepat bukan sahaja di trek yang berbeza tetapi kepada pelbagai gaya lawan saya yang berbeza.

“Pendedahan itu sememangnya penting dan ia memberi saya platform yang kukuh untuk mempercepatkan perkembangan saya sebagai pemandu,” jelasnya.

Cheah, 26, turut teruja untuk mengorak langkah seterusnya dalam kerjaya sukan permotorannya dengan kejuaraan baharu dan pasukan baharu.

“Wing Hin Motorsports sangat mengalu-alukan sejak saya menyertai Disember lalu dan serta-merta, saya keluar daripada perlumbaan 10 jam di tempat ke-4 pada kali pertama pasukan bertanding dalam acara itu.

“Harapan saya pastinya untuk memenangi kejuaraan Super Compact bersama Naquib. Kemenangan sentiasa menjadi matlamat saya dalam mana-mana kejuaraan yang saya saingi.

“TSS akan berdaya saing kerana saya tahu beberapa pemandu yang baik turut mengambil bahagian dalam kategori ini jadi mari kita lihat bagaimana ia bermain. Saya pasti akan melakukan yang terbaik dalam setiap perlumbaan.

“Pendedahan dalam TSS adalah besar daripada apa yang saya lihat dan alami kerana komuniti sukan permotoran di Thailand jauh lebih besar. Saya pastinya berharap untuk cemerlang di sana dan mungkin mempunyai lebih banyak peluang untuk melanjutkan kerjaya sukan permotoran saya pada masa hadapan,” beliau berkata.

Perlumbaan Kejohanan Siri Super Thailand (Super Compact) bermula dari 9.15 pagi (waktu Malaysia) pada 4 Mei, dan pada 11.55 pagi pada 5 Mei. Untuk menyaksikan aksi perlumbaan, tonton strim langsung di www.thailandsuperseries.net