Pelabur Jepun Digalak Pertimbang Sabah Dengan Serius

Pelabur Jepun Digalak Pertimbang Sabah Dengan Serius

0
SHARE
Mide
Chan (kanan) menerima cendera kenangan daripada Hiro

KOTA KINABALU, SABAH – Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah, Phoong Jin Zhe mengalu-alukan perniagaan Jepun untuk melabur dan berkembang ke Sabah.

Beliau berbesar hati menonjolkan hubungan ekonomi Sabah-Jepun yang kukuh pada Forum ESG Sabah-Jepun yang diadakan di Hyatt Centric pada Jumaat.

Ucapan beliau disampaikan oleh Setiausaha Politiknya, Chan Loong Wei.

“Jepun telah menjadi rakan perdagangan penting bagi rantau ini, dan sikap saling menghormati serta perkongsian ekonomi antara negara kita telah berkembang sejak 1980-an di bawah Dasar Pandang Ke Timur.

“Jepun juga merupakan rakan perdagangan keempat terbesar Sabah, menyumbang 7.9 peratus daripada jumlah perdagangan Sabah.

“Eksport Sabah ke Jepun berjumlah RM2.93 bilion mewakili 9.4 peratus daripada jumlah eksport negeri,” kata Phoong.

Beliau menekankan bahawa angka-angka tersebut menekankan hubungan ekonomi yang teguh dan terus berkembang.

“Kerjasama antara Sabah dan Jepun akan menjadi kunci dalam memanfaatkan kepakaran dan teknologi Jepun untuk memacu inovasi dan kemampanan dalam pelbagai sektor,” tambahnya.

Bulan lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Zafrul Aziz, memperoleh RM1.45 bilion dalam potensi pelaburan dan RM550 juta dalam potensi eksport semasa lawatan kerja mereka ke Jepun.