Pengembara Indonesia Pilih Malaysia Sebagai Destinasi Pelancongan

Pengembara Indonesia Pilih Malaysia Sebagai Destinasi Pelancongan

0
SHARE
Gambar sekadar hiasan...

KUALA LUMPUR – Pelancong dan pengembara antarabangsa dari Indonesia memilih Malaysia sebagai destinasi pilihan mereka.

Perkara tersebut didedahkan Traveloka Malaysia, di mana 79 peratus perjalanan antarabangsa ke Malaysia ditempah menerusi platform itu sejak 22 Mac, 2022 oleh pengguna dari Indonesia — susulan pengumuman pembukaan semula sempadan Malaysia.

Dalam satu kenyataan hari ini, aplikasi tersebut berkata ia mencatatkan peningkatan sebanyak 38 peratus secara keseluruhan dalam tempahan hotel dan penerbangan oleh pengembara antarabangsa ke Malaysia.

“Populariti Malaysia dalam kalangan pengembara serantau boleh dikaitkan dengan gabungan eklektik kemodenan dan budaya, tradisi dan alam semula jadi kita,” kata pengurus negara Traveloka Malaysia Angelica Chan, lapor Bernama…

Menyedari peningkatan dalam tempahan antarabangsa, beliau berkata pelancong kebanyakannya menempah hotel di Kuala Lumpur, Johor, Pulau Pinang dan Sarawak.

“Kami memerhatikan terdapat peningkatan trend pengembara yang menempah penginapan mereka melalui aplikasi super pengembaraan kami, yang juga akan meneruskan untuk menempah sekurang-kurangnya satu produk dan perkhidmatan tambahan daripada rakan kongsi kami, seperti sewa kereta, tiket tarikan pelancongan atau pakej spa,” katanya dan menambah bahawa ini lebih ketara dalam kalangan pelancong yang tinggal di Malaysia selama sebulan atau lebih.

Meskipun ia optimistik tentang peluang daripada permintaan perjalanan yang terpendam, beliau menyatakan bahawa Traveloka akan sentiasa berwaspada tentang situasi semasa Covid-19 dan telah menyediakan ciri-ciri untuk penggunanya mengikuti keperluan perjalanan Covid-19 terkini serta menyediakan kemudahan penjadualan semula.