Phoong Aktif Promosikan Sabah Kepada Perniagaan Jepun

Phoong Aktif Promosikan Sabah Kepada Perniagaan Jepun

0
SHARE
Phoong
Phoong (kiri) berjabat tangan dengan Takahashi pada mesyuarat Sabah-Jepun tersebut ( Sumber Foto: Ihsan MIDE Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah, Datuk Phoong Jin Zhe, baru-baru ini mengakhiri sesi pertukaran dengan wakil Dewan Perdagangan dan Industri Jepun, Malaysia (JACTIM) dan Pertubuhan Perdagangan Luar Jepun (JETRO).

Mesyuarat itu telah dipengerusikan oleh Tuan Yang Terutama Takahashi Katsuhiko, Duta Besar Jepun ke Malaysia.

Semasa mesyuarat itu, Phoong mengetuai delegasi yang membentangkan landskap perindustrian Sabah yang rancak, menekankan sektor utama seperti biojisim dan ekonomi biru.

“Inisiatif ekonomi biru baru-baru ini dilancarkan oleh kerajaan negeri Sabah, menekankan komitmen rantau ini terhadap pembangunan mampan dan aktiviti ekonomi berasaskan lautan,” kata Phoong.

Phoong menggariskan peluang yang banyak untuk perniagaan Jepun untuk melabur dan mengambil bahagian dalam industri Sabah.

“Industri biojisim, sebagai contoh, menawarkan potensi besar untuk pengeluaran tenaga mampan dan pembuatan hiliran.

“Keanekaragaman Sabah yang kaya dan berlokasi strategik menjadikannya hab yang ideal untuk industri berasaskan bio dan memberikan prospek yang lumayan untuk pelabur Jepun.

“Tambahan pula, inisiatif ekonomi biru bertujuan untuk memanfaatkan potensi sumber marin Sabah untuk produk nilai tambah seperti produk makanan,” tambahnya.

Phoong menekankan kepentingan kerjasama antara Sabah dan Jepun dalam memajukan inisiatif tersebut dengan memanfaatkan kepakaran dan teknologi Jepun untuk memacu inovasi dan kemampanan dalam sektor maritim.

Selaras dengan usaha mengeratkan hubungan antara Sabah dan Jepun, Phoong berkongsi rancangan untuk menganjurkan forum perniagaan di Kuala Lumpur, dengan kerjasama JACTIM.

Mesyuarat tersebut turut disertai oleh Takero Sawamura, Presiden JACTIM, Koichi Takano, Pengarah Urusan JETRO Kuala Lumpur, Katsuhito Horiguchi, Pengarah Urusan Sumitomo Corporation Malaysia Sdn Bhd, dan Hiromitsu Narukama, Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan dan Pelaburan JACTIM.

Turut hadir ialah Setiausaha Tetap Kementerian Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah, Datuk Thomas Logijin, Ketua Pegawai Eksekutif Invest Sabah Berhad, Dr Firdausi Suffian, Pengarah Jabatan Pembangunan Perindustrian dan Penyelidikan (DIDR), Tseu Kei Yue, dan Setiausaha Politik kepada Menteri, Chan Loong Wei.