RAKYAT SABAH MESTI BERSATU LAKAR NASIB POLITIK SENDIRI

RAKYAT SABAH MESTI BERSATU LAKAR NASIB POLITIK SENDIRI

0
SHARE
Hajiji
Hajiji menandatangani plak memperingati pembukaan Wisma USNO malam tadi ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

PENAMPANG, SABAH – Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor menekankan kepentingan rakyat bersatu padu agar Sabah menjadi kuat tanpa perlu bergantung harap gergasi politik lain.

“Jika kita bersatu dan kuat, kita boleh melakarkan nasib politik kita sendiri.

“Atas sebab itulah, saya mengambil cabaran untuk mengumpulkan pemimpin Sabah di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS),” katanya pada perasmian ibu pejabat parti Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO) bertempat di Wisma USNO, Donggongon Avenue di sini semalam.

Hajiji dalam pada itu berkata objektif utama penubuhan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) adalah bagi membolehkan semua parti tempatan di negeri ini bersatu di bawah satu bumbung.

Menurutnya, bukan satu tugas mudah untuk membawa pemimpin ke dalam GRS seperti Tan Sri Pandikar Amin Mulia (USNO), Datuk Yong Teck Lee (SAPP), Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan (STAR), Datuk Seri Dr Maximus Ongkili (PBS) dan kini dua yang lain Datuk Chin Su Phin (LDP) dan Tan Sri Liew Yun Fah (Parti Harapan).

“Terdapat banyak halangan dan cabaran tetapi niat saya untuk mengumpulkan semua pemimpin ini adalah ikhlas. Saya mahu Sabah maju dan dihormati,” kata Hajiji yang juga merupakan Pengerusi GRS.

Beliau mengingatkan politik adalah bersifar dinamik dan boleh berubah mengikut masa dan keadaan yang menyaksikan Sabah bertukar kerajaan beberapa kali bermula dari USNO BERJAYA, PBS, BN, WARISAN, BERSATU dan kini GRS.

Hajiji bertukar emosi apabila mengenangkan penglibatannya dalam politik yang bermula di USNO pada tahun 1990 apabila beliau dipilih sendiri oleh Presiden USNO ketika itu, Allahyarham Tun Mustapha Datu Harun untuk bertanding di Sulaman.

“Saya dalam perkhidmatan awam dan saya tidak akan pernah terfikir untuk menjadi ahli politik apa sedangkan USNO menjadi pembangkang ketika itu.

“Saya tahu bukan mudah untuk menjadi  Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pembangkang tetapi selepas berfikir selama beberapa minggu, saya terima dan menang,” katanya.

Beliau menyifatkan kemenangannya atas perjuangan USNO adalah dekat di hati rakyat.

“Di situlah perjuangan politik saya bermula. Sebab itu saya tidak teragak-agak apabila dijemput Tan Sri Pandikar untuk merasmikan pembukaan Wisma USNO malam ini.

“Saya datang kerana saya ingat dan hormati semua yang USNO lakukan untuk saya,” katanya.

Hajiji menasihatkan ahli dan penyokong USNO untuk terus berdiri di belakang Pandikar masuk
usaha membina semula parti menjadi kuat dalam GRS.

Kemudian, Hajiji diiringi Pandikar menandatangani plak peringatan sebelum melawat Bangunan Wisma USNO.