Rusia Siap Sedia Serang Ukraine Bila-Bila Masa – AS

Rusia Siap Sedia Serang Ukraine Bila-Bila Masa – AS

0
SHARE
Seekor kucing merenung seorang askar Ukraine. - AFP

WASHINGTON, AS – Serangan Rusia ke atas Ukraine boleh berlaku bila-bila masa dan mungkin bermula dengan pengeboman dari udara dan bedilan peluru berpandu.

Amaran serangan itu dikeluarkan oleh, White House dan mengarahkan rakyat Amerika Syarikat (AS) meninggalkan negara berkenaan dalam tempoh 48 jam.

“Kami berterusan melihat tanda-tanda peningkatan persediaan untuk menyerang  oleh  Rusia termasuk pasukan tentera tambahan yang tiba di sempadan Ukraine,” kata Penasihat Keselamatan Negara, Jake Sullivan mene

Menurutnya, pegawai-pegawai AS kini percaya Moscow tidak akan menangguhkan pencerobohan terhadap Ukraine  sehingga selepas Sukan Olimpik Musim Sejuk di Beijing seperti yang diyakini oleh sesetengah pihak.

“Pandangan kami jelas. Tindakan ketenteraan boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja  dan ia boleh berlaku sebelum  Sukan Olimpik berakhir. Kemungkinan perang tercetus adalah amat jelas,” kata Sullivan kepada pemberita di White House.

Bagaimanapun, Sullivan belum berani menyatakan bahawa Washington percaya Presiden Vladimir Putin sebenarnya sudah memutuskan untuk menyerang Ukraine.

Biarpun begitu, nada dan bahasa yang digunakan oleh White House mengenai kemungkinan perang tercetus di Eropah adalah lebih tegas dan serius berbanding beberapa hari lalu.

Ketika Moscow menempatkan lebih 100,000 askar  dan pelbagai peralatan ketenteraan di sempadan Rusia-Ukraine, Sullivan mengarahkan rakyat AS di Ukraine untuk segera meninggalkan negara itu sementara boleh berbuat demikian.

“Pencerobohan boleh bermula pada bila-bila masa sahaja sekiranya Vladimir Putin memutuskan untuk mengarahkannya, bahkan ia boleh berlaku semasa Sukan Olimpik.

“Sekiranya pencerobohan Rusia ke atas Ukraine diteruskan, ia berkemungkinan bermula dengan pengeboman dari udara dan serangan peluru berpandu yang nyata akan membunuh orang awam,” jelasnya.

Biden sudah bercakap dengan Putin sebanyak  dua kali dan memberi amaran sekatan ekonomi yang teruk akan dilaksanakan  terhadap Rusia  sekiranya Moscow menyerang Ukraine.