Selepas Sarawak, Sabah Berpotensi Menjadi Pengeluar Lada Kedua Terbesar Di Malaysia

Selepas Sarawak, Sabah Berpotensi Menjadi Pengeluar Lada Kedua Terbesar Di Malaysia

0
SHARE

KOTA KINABALU: Sabah kini berpotensi untuk menjadi pengeluar lada kedua terbesar di Malaysia selepas Sarawak.

Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Chan Foong Hin berkata, ini kerana Sabah mempunyai topografi yang serupa dengan Sarawak, pengeluar lada terbesar di negara ini.

“Saya difahamkan bahawa tanaman lada sesuai ditanam di kawasan berbukit dengan sistem saliran yang baik.

“Contohnya, tempat-tempat seperti Penampang dan Papar mempunyai jenis topografi dan tanah (tanah laterit) yang sesuai untuk penanaman lada dengan jumlah hujan tahunan yang tinggi, iaitu 4,446mm,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penutup Kursus Pengeluaran Lada Ke-8 2024 di Sky Hotel, di sini semalam.

Jelas beliau, berbeza dengan komoditi lain, tanaman lada tidak memerlukan kawasan yang luas untuk ditanam.

“Keadaan ini memberikan peluang kepada penduduk yang tidak memiliki kawasan tanah yang luas untuk menceburi industri ini dan menanam lada,” katanya.

Tambah Chan, salah satu ciri unik lada ialah, ianya boleh disimpan dalam jangka masa yang lama dan ini merupakan satu kelebihan terutamanya kepadq penduduk luar bandar yang mungkin menghadapi kesukaran untuk membawa produk tanaman mereka ke luar kerana lada tidak mudah rosak berbanding komoditi lain.

Pada masa yang sama, lada dari Malaysia mempunyai aroma dan kepedasan yang diterima baik oleh pelancong luar, terutamanya kerana kandungan kimia ‘piperine’ yang tinggi.

Dengan Sabah sebagai destinasi pelancongan yang popular, Chan percaya lada dari Sabah mempunyai potensi pasaran yang besar.

“Di bawah sistem E-Pekebun MPB, Sabah kini mempunyai 336 petani yang terlibat dalam penanaman lada yang meliputi kawasan seluas 49.88 hektar.

“Daerah Keningau merupakan kawasan utama penanaman lada di Sabah dengan 8.62 hektar ditanam dengan komoditi tersebut, diikuti oleh Kota Marudu (6.84 hektar) dan Tambunan (6.59 hektar),” jelasnya.

Beliau menambah bahawa potensi tanaman lada masih belum diterokai sepenuhnya di Sabah.