Ubah Kaedah Pelaksanaan Kepada Konvensional Punca Kelewatan Projek Pan Borneo di Sabah

Ubah Kaedah Pelaksanaan Kepada Konvensional Punca Kelewatan Projek Pan Borneo di Sabah

0
SHARE
Lebuh Raya Pan Borneo Sabah

KOTA KINABALU: Perubahan kaedah pelaksanaan projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah daripada menggunakan kaedah Rakan Pelaksana Projek (PDP) kepada kaedah konvensional menjadi antara punca utama kelewatan projek itu.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Shahelmey Yahya berkata, penukaran itu susulan keputusan kerajaan negeri pada 2019 yang mencadangkan kepada kerajaan pusat untuk menamatkan sistem PDP dan perjanjian berkaitan. 

Katanya, tindakan ini adalah salah kerana penyempurnaan Perjanjian PDP bermakna sistem kewangan bagi membiayai perbelanjaan pelaksanaan projek itu turut ditamatkan.

“Berikutan Perjanjian PDP, model kewangan dijangka mencukupi melalui Peruntukan Pembangunan dan terbitan sukuk DanaInfra.

“Selepas perjanjian PDP dimeterai, sumber kewangan untuk melaksanakan Projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah hanya melalui Peruntukan Pembangunan yang sangat terhad.

“Ini bermakna hanya 15 pakej boleh dilaksanakan daripada 35 pakej keseluruhan manakala baki 20 pakej ditangguhkan supaya tamat pengajian asal pada 2023,” katanya menerusi satu kenyataan media di sini, hari ini.

Shahelmey yang juga Menteri Kerja Raya Sabah berkata beliau berbeza dengan Perbadanan Pan Borneo Sarawak jika penerbitan sukuk dijalankan terlebih dahulu, menyebabkan projek di negara ini mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk keseluruhan pakej itu.

Bagaimanapun, katanya, Kerajaan Sabah sentiasa komited untuk melaksanakan dan menyediakan Projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah dengan cuba meneruskan baki 20 pakej yang masih belum bermula.

“Hasil kerja keras dan desakan Kerajaan Sabah, Kerajaan Persekutuan telah meluluskan pelaksanaan baki 20 pakej kerja pada 2023 dan dengan kelulusan ini, Jabatan Kerja Am (JKR) Sabah telah menyediakan segala keperluan bagi pelaksanaan semula semua pakej.

“Dokumen reka bentuk dan tender sudah tersedia dan proses Makmal Pengurusan Nilai juga akan disediakan pada penghujung Oktober 2023.

“Sehingga 22 Mac 2024, empat Pakej Kerja iaitu WP12, 13, 14 dan 16 telah dilantik sebagai kontraktor,” katanya.

Beliau berkata, kerja fizikal akan dimulakan pada 1 April depan manakala baki 16 pakej lagi dalam proses diperoleh dan dijangka dimuktamadkan bulan depan, diikuti kerja fizikal yang dijangka bermula Mei depan.