Wanita China Guna Bom Tangan Sebagai Tukul Selama 20 Tahun

Wanita China Guna Bom Tangan Sebagai Tukul Selama 20 Tahun

0
SHARE
Wanita terbabit yang menganggap sebuah bom tangan sebagai tukul...(Sumber Foto: BAIDU)

HUBEI, CHINA – Seorang wanita warga emas di China yang menyangka dia menggunakan sebtang ‘tukul’ untuk memecahkan kacang dan menanam paku selama 20 tahun terkejut apabila mendapati alat itu sebenarnya adalah bom tangan.

Kisah yang menakjubkan itu bermula dua dekad lalu apabila wanita itu, bernama Qin, yang kini berusia 90 tahun, dari Xiangyang, wilayah Hubei di tengah China, menemui “ketulan logam” yang luar biasa semasa bekerja di ladangnya di daerah Huangbao.

Tersalah anggap sebagai tukul kerana bentuknya, dia membawanya pulang dan menggunakannya untuk pelbagai tugas rumah.

“Saya telah menggunakannya di rumah untuk menumbuk lada merah, memecahkan kacang dan menukul paku,” jelas Qin dalam sebuah video yang telah viral.

Pendedahan bahawa dia sebenarnya, berurusan dengan peranti maut terbongkar pada 23 Jun, apabila pekerja sedang merobohkan rumah lamanya mengenalinya sebagai bom tangan dan segera memaklumkan pihak berkuasa.

Balai polis Huangbao segera bertindak balas dengan melaporkan kejadian itu kepada pihak berkuasa keselamatan awam tempatan, yang menghantar pegawai dan unit pemusnah bom ke tempat kejadian.

Pemegang kayu bom tangan itu sehingga telah menjadi licin dan berkilat selepas bertahun-tahun digunakan, manakala bahagian kepala menunjukkan lubang yang ketara akibat pukulan yang berulang kali.

Terutama sekali, bahagian fius bom tangan terdedah.

Polis telah merampas senjata itu dan berkata selepas merampas bom tangan, kami meminta profesional untuk memusnahkannya.

Mereka juga mengadakan sesi pendidikan keselamatan untuk penduduk kampung.

“Jika anda menemui sebarang objek mencurigakan yang kelihatan seperti bom tangan, anda mesti melaporkannya kepada polis dengan segera…

“Jangan sentuh atau gunakannya sebagai tukul, atau akibatnya boleh membawa bencana!” tegas pihak polis.

Dazhong Daily melaporkan bahawa bom tangan itu adalah jenis domestik 67, yang boleh dikenal pasti dengan penutup logam pelindung pada pemegang kayunya.

Kegagalannya meletup selama lebih dua dekad mencetuskan spekulasi di kalangan netizen.

Sesetengah orang mencadangkan ia mungkin bom tangan latihan dengan bentuk yang sama tetapi tidak diisi dengan serbuk letupan.

Yang lain berpendapat, kerana polis merampasnya, ia tidak mungkin bom palsu, sambil menambah kegagalannya untuk meletup hanyalah kes yang luar biasa.