Vaksin COVID-19 Moderna Berkesan Terhadap Belia 12 Hingga 17 Tahun

Vaksin COVID-19 Moderna Berkesan Terhadap Belia 12 Hingga 17 Tahun

0
SHARE
Vaksin Moderna (MRNA.O) COVID-19...

WASHINGTON – Vaksin COVID-19 Moderna berkesan 96 peratus (96%) dalam kalangan belia berusia 12 hingga 17 tahun berdasarkan keputusan ujian klinikal pertama, demikian menurut firma bioteknologi Moderna yang membangunkan vaksin tersebut.

Dua pertiga daripada 3,235 peserta ujian itu di Amerika Syarikat (AS) menerima vaksin dan satu pertiga diberikan placebo.

Memetik laporan AFP, syarikat itu memaklumkan bahawa kajian menunjukkan keberkesanan vaksin terhadap COVID-19 adalah 96 peratus, ujian vaksin iaitu mRNA-1273 secara umumnya dapat diterima dengan baik tanpa masalah keselamatan sehingga kini.

Beberapa ujian mengesan 12 kes COVID-19 dilakukan selepas tempoh 14 hari menerima suntikan pertama dan untuk keputusan pertengahan, keadaan peserta disusuli secara puratanya 35 hari selepas suntikan kedua.

Syarikat farmaseutikal itu berkata, sebarang kesan sampingan adalah ringan dan sederhana teruk serta kebiasaannya sakit di bahagian yang disuntik.

Dengan suntikan kedua pula, kes sampingan boleh berlaku termasuk sakit kepala, kelesuan, sakit otot (myalgia) dan menggigil.

“Tiada isu keselamatan serius yang dikesan setakat ini,” kata syarikat itu.

Menurut Moderna, pihaknya kini sedang berbincang dengan pengawal selia mengenai kemungkinan perubahan pada pemfailan regulatori untuk membenarkan pemberian vaksin terhadap kumpulan usia berkenaan.

Ketika ini, vaksin itu hanya dibenarkan untuk kegunaan individu berusia 18 tahun dan ke atas di negara yang sudah memperoleh kelulusan.

Pfizer BioNTech sudah memberi kebenaran penggunaan vaksin keluaran syarikat itu untuk individu berusia 12 hingga 15 tahun di AS dan Eropah.

Rabu lalu, Kanada menjadi negara pertama memberi kebenaran kepada Pfizer untuk memberi suntikan vaksin keluarannya terhadap kumpulan usia terbabit.

Program vaksinasi remaja adalah langkah seterusnya dalam kempen untuk mengekang penularan wabak pandemik COVID-19.

Selain itu, Moderna juga memulakan ujian vaksinnya ke atas kanak-kanak berusia enam bulan sehingga 11 tahun pada Mac lalu.

Pada pengumuman Selasa lalu, Pfizer BioNTech berharap mereka dapat memfailkan permohonan kelulusan kecemasan untuk vaksin keluaran syarikat itu bagi kegunaan kanak-kanak berusa dua hingga 11 tahun di AS pada September.