Air Asia Bawa Mangga Harumanis Di Sabah, Bakal Buka Peluang Kepada Petani...

Air Asia Bawa Mangga Harumanis Di Sabah, Bakal Buka Peluang Kepada Petani Tempatan

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Syarikat Air Asia berjaya mendaratkan mangga Harumanis di sini lantas membuka peluang kepada petani tempatan bercucuk tanam komoditi tersebut.

Menteri Pertanian dan Perikanan Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan mengalukan kerjasama sektor pertanian syarikat itu pada masa yang sama berharap tuaian tempatan juga diberikan peluang eksport.

“Ini sebuah platform baru bagi Sabah meluaskan pasaran produk agronya…

“Lambat laun hasil tempatan seperti tarap, limau bali atau bambangan, sampai bukan sahaja ke Semenanjung Malaysia tapi akan menjumpa pasaran masing-masing di peringkat antarabangsa.

“Saya amat bergembira dengan inisiatif ini. Syarikat AirAsia tidak terhad kepada penerbangan manusia tapi juga buah dan sayuran,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif ladang Airasia, Joanna Ibrahim, berkata mereka sedang giat mengukuhkan platform e-dagang mereka di negeri ini.

“Airasia farm juga akan mendirikan gudang seluas 6.000 kaki persegi di Kota Kinabalu suku kedua tahun ini yang akan berfungsi sebagai pusat tiga dalam satu – termasuk kemudahan rangkaian sejuk, ruang pejabat dan ruang latihan untuk petani dan Perbadanan Perusahaan Kecil di Sabah.”

Katanya strategi adalah kolaborasi dengan petani, pembekal dan jentera logistik untuk memastikan hasil segar siap eksport selaras digitalisasi dari hujung ke hujung rantaian bekalan.

“Setelah siap, gudang tidak hanya akan menyimpan banyak hasil segar tetapi akan digunakan sebagai ukuran kawalan kualiti, menyusun dan mengedarkan hasil segar dengan perkhidmatan rantai sejuk untuk memastikan hasil segar yang tinggi.”

Ini juga katanya memastikan keselamatan makanan tempatan dengan kesediaan stok yang mencukupi bagi negeri di bawah bayu.

“Pertubuan ladang penternatakan di Sandakan dan Tawau juga dalam perancangan kami bagi memperluas perniagaan negara ke Thailand, Indonesia dan negara-negara Asia Utara,” dia berkata.

Airasia farm dilancarkan pada bulan Jun 2020 sebagai perniagaan-ke-perniagaan baru (B2B) platform e-dagang, yang membolehkan petani berhubung terus dengan perniagaan dan meningkatkan pendapatan mereka dengan menghilangkan kos orang tengah dan memberikan sokongan logistik yang membolehkan petani memenuhi pesanan secara langsung ke perniagaan.

Sehingga kini, ladang airasia telah mendaftarkan 142 petani sayur-sayuran, 21 penternak, 34 nelayan dan pengeluar makanan kering.

Tambahan terbaru pada seleksi itu, mangga harumanis, syarikat tersebut mahu menjadikan Sabah sebagai hab eksport pertanian terkemuka Asia.