Belia Sabah Dinasihati Terbuka Untuk Belajar ,Tanam Sifat Ingin Tahu

Belia Sabah Dinasihati Terbuka Untuk Belajar ,Tanam Sifat Ingin Tahu

0
SHARE
Joachim
Timbalan Ketua Menteri merangkap ADUN Kundasang, Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam ( Sumber Foto: Ihsan Pejabat Timbalan Ketua Menteri Sabah )

TUARAN, SABAH – Timbalan Ketua Menteri Datuk Dr Joachim Gunsalam berkata generasi muda negeri sebagai pemimpin masa depan perlu melengkapkan diri dengan kesanggupan belajar dan kreatif, serta mempunyai kebolehsuaian dan sifat ingin tahu dengan situasi sekeliling.

Beliau berkata selain itu, mereka harus mempunyai pengetahuan tentang nasionalism atau patriotisme dan perlu memahami bagaimana ia berfungsi, mengapa ia penting, dan bagaimana mereka boleh menggunakannya untuk mencipta perubahan positif.Joachim yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan berkata demikian pada majlis amal Merdeka for Mereka (M4M) untuk orang buta di sini baru-baru ini.

Ucapannya dibacakan oleh Setiausaha Politiknya Jonnybone J. Kurum.

Joachim berkata beliau amat berbangga melihat sekumpulan pemimpin muda Junior Chamber International (JCI) berkumpul bersama bukan sahaja untuk mengumpul dan menderma dana, tetapi juga untuk meningkatkan kesedaran dan menggalakkan kebaikan yang memberi impak luar biasa kepada masyarakat buta.

“Melalui inisiatif ini, JCI telah mendekati ratusan orang dan telah memberi inspirasi kepada ramai orang lain untuk menyertai perjuangan mereka.

“Melalui peristiwa ini, mereka telah menunjukkan kepada kita bahawa menjadi buta bukanlah satu batasan, tetapi cabaran yang boleh diatasi dengan keberanian, keazaman dan kebaikan.

“Saya bangga melihat sekumpulan pemimpin muda yang telah membawa kesedaran dan kebaikan kepada masyarakat buta.

“Mereka juga telah mengingatkan kita bahawa kita semua bertanggungjawab untuk mengambil berat antara satu sama lain dan untuk mewujudkan masyarakat yang lebih inklusif dan penyayang untuk semua orang,” katanya.

Beliau memuji usaha yang dilakukan oleh JCI melalui inisiatif M4M dan memberi jaminan sokongannya kepada usaha masa depan mereka.

Hadir sama, Wallace Sheltered Centre, Presiden Persatuan Orang Buta Sabah, Datuk Rosalind Chew; Presiden Terdahulu JCI Tanjung Aru dan Presiden JCI 2023, Stephy Tham dan Kevin Khor serta pengerusi penganjur Merdeka for Mereka (M4M), Lim Wuang Ching.