Beribu Anggota Keselamatan Ecuador Pindahkan Ketua Geng Fito Ke Penjara Maksimum

Beribu Anggota Keselamatan Ecuador Pindahkan Ketua Geng Fito Ke Penjara Maksimum

0
SHARE
Beribu-ribu askar dan polis Ecuador telah terlibat dalam satu operasi untuk memindahkan seorang ketua kumpulan yang terkenal ke penjara keselamatan maksimum...(Sumber Foto: Reuters)

GUAYAQUIL, ECUADOR – Beribu-ribu askar dan polis Ecuador terlibat dalam operasi memindahkan seorang ketua kumpulan jenayah terkenal ke penjara keselamatan maksimum, subuh Ahad.

Jose Adolfo Macias, lebih dikenali sebagai “Fito” dituduh menghantar ugutan bunuh kepada calon presiden Ecuador yang dibunuh, Fernando Villavicencio.

Pejuang anti-rasuah itu ditembak tiga kali di kepala ketika meninggalkan perhimpunan kempen pada hari Rabu.

Sebelum pembunuhannya Encik Villavicencio berkata dia telah diancam oleh Fito.

“Jika saya teruskan… menyebut geng Los Choneros , mereka akan mematahkan saya,” katanya.

Kematiannya mengejutkan sebuah negara yang sebahagian besarnya telah terlepas daripada keganasan kumpulan dadah, perang kartel dan rasuah selama bedekad yang telah menjejaskan banyak negara jirannya.

Jenayah bagaimanapun meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, didorong oleh pertumbuhan kartel dadah Colombia dan Mexico.

Pada hari Sabtu, parti Construyenya mengumumkan rakan seperjuangan Andrea Gonzalez sebagai calon presidennya menggantikan Fernando.

Kerjaya Andrea Gonzalez sebahagian besarnya tertumpu kepada isu alam sekitar. Parti itu yakin beliau mampu menjamin legasi Fernando.

Sementara itu, balu Encik Villavicencio, Veronica Sarauz, berkata beliau menganggap negeri itu bertanggungjawab atas kematian suaminya sambil tidak gembira Andrea dinamakan sebagai pengganti suaminya untuk bertanding dalam pilihan raya.

Ini kerana kempen Fernando Villavicencio tertumpu kepada rasuah dan dadah. Dia adalah satu-satunya calon yang mendakwa ada kaitan antara jenayah terancang dan pegawai kerajaan Ecuador.

Sehari sebelum pembunuhannya, dia mengadu kepada Pejabat Pendakwa Raya mengenai dakwaan penyelewengan dalam kontrak minyak yang dirundingkan semasa pentadbiran bekas presiden Rafael Correa yang telah menyebabkan negara itu kerugian $9 bilion (RM41 bilion).

Enam warga Colombia telah ditangkap berhubung dengan pembunuhan Fernando, manakala yang ketujuh terbunuh dalam kejadian berbalas tembak.

Pihak berkuasa belum menyatakan siapa yang mengupah pembunuh upahan itu.

Ketua geng Fito telah ditahan di Penjara 8 di Guayaquil sejak 2011, dan video yang dikongsi oleh pasukan keselamatan menunjukkanketika pasukan keselamatan memindahkannya ke kemudahan lain.

Presiden Ecuador Guillermo Lasso berkata Fito telah dipindahkan ke La Roca, penjara keselamatan maksimum 150 orang yang merupakan sebahagian daripada kompleks yang sama.