Cuaca Panas Beri Tekanan Pada Kestabilan Sistem Grid

Cuaca Panas Beri Tekanan Pada Kestabilan Sistem Grid

0
SHARE
Gambar Hiasan

KOTA KINABALU: Cuaca panas yang melanda Sabah sejak akhir-akhir ini dijangka boleh mengakibatkan peningkatan penggunaan tenaga elektrik di negeri ini.

Pengurus Besar (SistemOperasi) Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB), Adrian Leo Mosigil berkata, keadaan ini juga akan memberi tekanan terhadap kestabilan Sistem Grid yang diuruskan. 

“Pada ketika ini, permintaan tenaga tertinggi yang pernah direkodkan pada waktu puncak adalah 1090.73 MegaWatt (MW) sementara itu, pada keadaan biasa kapasiti penjanaan keseluruhan pula adalah sekitar 1,300MW.

“Antara punca utama penurunan kapasiti penjanaan ini adalah berikutan salah sebuah Stesen Janakuasa Bebas (IPP) di Kimanis, Papar yang terpaksa menutup sementara sebahagian operasinya bagi membolehkan kerja-kerja penyelenggaraan pada set tarbin gasnya dapat dilaksanakan dengan lebih selamat,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Dalam pada itu katanya, margin simpanan tenaga yang amat kecil, iaitu pada kadar 12 peratus daripada kapasiti penjanaan tenaga keseluruhan negeri Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan juga menjadikan SESB lebih berhati-hati menguruskan bekalan elektrik kepada pengguna.