CVLB Hulur Bantuan Kepada Pemandu Kenderaan Komersial Daftar Vaksin COVID-19

CVLB Hulur Bantuan Kepada Pemandu Kenderaan Komersial Daftar Vaksin COVID-19

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan Sabah (CVLB) menghulurkan bantuan kepada pemandu kenderaan komersial mendaftar vaksin COVID-19.

Pengerusi CVLB Datuk Chin Kim Hiung mengatakan ini kerana Kerajaan Brunei Darussalam hanya akan membenarkan pemandu kenderaan komersial yang telah divaksin melintas sempadannya.

Chin dalam satu kenyataan hari ini mengatakan bahawa borang pendaftaran program vaksinasi nasional boleh didapati di laman Facebook CVLB Sabah.

“Oleh itu, kami meminta semua pemandu kenderaan komersial yang harus bergerak ke Sarawak untuk mengisi dan menghantar borang kepada kami supaya dapat diserahkan kepada jawatankuasa vaksinasi Covid-19 untuk tindakan segera,” katanya.

Datuk Chin Kim Hiung…

Menurut Chin, CVLB prihatin dengan syarat kemasukan Kerajaan Brunei untuk pemandu kenderaan komersial.

Dia menegaskan bahawa pemandu kenderaan komersial terpaksa melalui Negara Brunei Darussalam untuk sampai ke Sarawak.

“Dengan syarat ditetapkan Kerajaan Brunei, ramai pemandu ini tidak dapat membawa barang ke Sarawak kerana tidak mudah bagi mereka untuk divaksin dari Covid-19…

“Oleh itu Kementerian Pengangkutan, melalui Sabah CVLB sedang dalam proses mengumpulkan data pemandu yang akan dikemukakan kepada jawatankuasa vaksinasi Covid-19 untuk tindakan segera,” kata Chin.