GRS Terbuka Kepada Luahan Kumpulan #KamiMahuAir, Ingatkan Masalah Air Wujud Sebelum Pemerintahan...

GRS Terbuka Kepada Luahan Kumpulan #KamiMahuAir, Ingatkan Masalah Air Wujud Sebelum Pemerintahan WARISAN

0
SHARE
Joniston
Ketua Penerangan GRS, Datuk Joniston Bangkuai ( Sumber Foto: Gambar Google )

KOTA KINABALU, SABAH – Kerajaan negeri pimpinan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) telah menunjukkan kemurahan hati dalam mengakui kebimbangan yang dibangkitkan oleh penunjuk perasaan berhubung isu air yang berterusan.

Kehadiran Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Kerja Raya Datuk Shahelmy Yahya untuk bertemu dengan penunjuk perasaan dan menerima memorandum kumpulan itu bagi pihak Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor menunjukkan keterbukaan dan ketelusan kerajaan negeri terhadap penglibatan awam.

Bagaimanapun, Ketua Penerangan GRS Datuk Joniston Bangkuai berkata kumpulan itu berkeras untuk menyampaikan memorandum itu terus kepada Hajiji menyifatkan terdapat motif tersembunyi dan tidak ikhlas.

Beliau merujuk kepada perhimpunan #KamiMahuAir yang diadakan pada petang Jumaat.

Sokongan terbuka dari sayap pemuda WARISAN turut menimbulkan persoalan tentang niat sebenar demonstrasi itu.

“Penting untuk mempertimbangkan sama ada demonstrasi ini benar-benar menangani isu air atau jika ia bermotifkan politik untuk menjejaskan kerajaan negeri.

“Beberapa penunjuk perasaan mengarahkan kata-kata kurang baik kepada Ketua Menteri, mencadangkan agenda berunsur politik dan bukannya kebimbangan yang tulen terhadap isu air.

“Penyertaan individu tanpa dokumen pengenalan diri juga membimbangkan dan memerlukan siasatan lanjut,” katanya.

Joniston berkata apa yang penting ialah kerajaan negeri telah mengakui cabaran air yang berpanjangan dan usaha berterusan untuk menyelesaikannya.

“Ia adalah masalah yang diwarisi sejak pentadbiran terdahulu, termasuk ketika WARISAN memerintah, tetapi kerajaan negeri sekarang tetap berdedikasi untuk mencari penyelesaian yang berkesan.

“Dana yang besar telah diperuntukkan untuk menambah baik bekalan air, termasuk di kawasan luar bandar, dan penambahbaikan ini akan mengambil masa.

“Walaupun kerajaan negeri GRS menghormati hak untuk demonstrasi aman, kami menggesa kerjasama yang membina untuk menangani isu-isu kritikal ini bersama-sama,” katanya.

Joniston berkata beberapa kumpulan tertentu mungkin terus akan menganjurkan demonstrasi dengan berselindung untuk menegakkan hak demokrasi.

Katanya, komitmen kerajaan negeri untuk menyelesaikan isu air, bersama-sama kebimbangan lain seperti elektrik dan jalan raya, akan terbukti dari masa ke semasa.