JAWATANKUASA KHAS UNTUK SELARAS PROJEK PEMBANGUNAN PERSEKUTUAN: KM HAJIJI

JAWATANKUASA KHAS UNTUK SELARAS PROJEK PEMBANGUNAN PERSEKUTUAN: KM HAJIJI

0
SHARE
Hajiji
Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor mempengerusikan mesyuarat Majlis Pembangunan Tindakan Negeri (MTPNg) di Menara Kinabalu hari ini ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor bersetuju dengan cadangan pembentukan jawatankuasa bersama kerajaan negeri – Persekutuan bagi menyelaraskan pelaksanaan projek pembangunan persekutuan di Sabah.

Beliau berkata, halangan yang menghalang pelaksanaan atau penyiapan projek persekutuan boleh diatasi dengan pembentukan jawatankuasa itu di bawah bidang kuasa Pejabat Pembangunan Sabah (SDO).

Disamping itu, Ketua Menteri juga mengarahkan SDO bertindak terhadap kontraktor yang gagal melaksanakan perjanjian mereka.

“Tamatkan sahaja kontrak mereka. Kenapa kontraktor mesti terus dikekalkan sedangkan projek itu tidak pernah berlepas? Apakah sebab kontraktor ditahan dari dipecat?” katanya ketika mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Pembangunan Negeri di Menara Kinabalu hari ini.

Menteri Kewangan Datuk Masidi Manjun sebelum ini membangkitkan isu pembinaan Masjid Daerah Ranau yang agak tertangguh namun belum ada tindakan memberhentikan kontraktor.

“Saya mahu semua kementerian, jabatan dan agensi mengambil iktibar terhadap isu-isu yang dibentangkan SDO bagi meningkatkan prestasi,” katanya ketika mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Pembangunan Negeri di Menara Kinabalu.

Hajiji berkata, dalam Belanjawan Negara 2024 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Oktober lalu, Sabah telah diperuntukkan RM6.6 bilion untuk pembangunan berbanding RM6.5 bilion tahun ini.

Beliau berkata kerajaan Persekutuan juga mewakilkan projek pembangunan di bawah RM50 juta kepada Agensi Teknikal Sabah untuk meningkatkan lagi keberkesanan pelaksanaan.

Kerajaan negeri dan Persekutuan juga bersetuju Sabah akan mengambil alih kuasa kawal selia bekalan elektrik pada 3 Januari 2024, dengan Kerajaan Persekutuan bersetuju untuk meneruskan subsidi Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) sehingga Pelan Transformasi SESB dilaksanakan tujuh tahun mulai sekarang.

Semua ini, katanya, jelas menggambarkan komitmen Kerajaan Persekutuan untuk memberi tumpuan kepada pembangunan Sabah melalui pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Justeru, semua agensi pelaksana persekutuan dan negeri perlu meningkatkan prestasi, memupuk kerjasama dan meningkatkan kualiti projek pembangunan demi kepentingan rakyat,” katanya.

Ketua Menteri juga mengulangi gesaan agar semua pegawai daerah memantau prestasi projek pembangunan, meningkatkan perkhidmatan penyampaian dan menangani isu kemiskinan di kawasan masing-masing.

“Fungsi Jawatankuasa Bertindak Pembangunan Daerah dan Kumpulan Fokus Kesejahteraan Rakyat Daerah juga perlu dipertingkatkan, laporkan kepada pihak atasan jika ada masalah.

“Kita mesti fokus kepada pelaksanaan projek pembangunan kerana bimbang peruntukan itu gagal sampai ke akar umbi kerana tidak cekap,” katanya.

Hajiji berkata semua peraturan yang lapuk dan tidak relevan mesti dilihat semula dan ditambah baik mengikut keadaan semasa.