Kerajaan Pantau Rapi Konflik Asia Barat, Pastikan Keselamatan Rakyat Terjamin – Anwar

Kerajaan Pantau Rapi Konflik Asia Barat, Pastikan Keselamatan Rakyat Terjamin – Anwar

0
SHARE
Anwar
Anwar ketika mempengerusikan Mesyuarat Khas Sidang Majlis Keselamatan Negara ( Sumber Foto: Laman media sosial rasmi Facebook Perdana Menteri )

KUALA LUMPUR – Kerajaan akan terus memantau dengan teliti perkembangan konflik di Asia Barat dan mengambil langkah proaktif untuk memastikan keselamatan, kebajikan dan kesejahteraan rakyat Malaysia, sentiasa terjamin.

Memetik sumber Bernama, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menerusi satu kenyataan di Facebook, semalam berkata kepentingan negara akan sentiasa menjadi matlamat utama, malah beliau sendiri telah mempengerusikan Mesyuarat Khas Sidang Majlis Keselamatan Negara pagi tadi, bagi berbincang lanjut situasi tegang di Asia Barat itu.

Turut hadir dalam mesyuarat itu ialah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi; Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Khaled Nordin; Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail; Menteri Luar, Datuk Seri Mohamad Hasan; Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali dan pegawai-pegawai kanan kerajaan lain.

Anwar berkata, mengambil kira perbincangan yang telah diadakan semalam, mesyuarat yang diadakan dua hari berturut-turut termasuk hari ini, menunjukkan perhatian serius kerajaan MADANI terhadap isu Asia Barat, selain usaha yang diambil untuk memastikan Malaysia dan rakyatnya tidak terjejas oleh situasi terbabit.

Dalam perkembangan sama, Anwar berkata Malaysia bersama negara-negara bertamadun lain, menggesa rejim Zionis Israel untuk tidak mengambil apa-apa lagi tindakan balas yang akan memburukkan lagi keadaan tegang di Asia Barat.

“Terdapat tanda yang jelas bahawa masyarakat antarabangsa tidak mahu melihat keadaan yang lebih buruk lagi. Pelancaran dron-dron oleh Iran adalah tindakan yang sah, berikutan serangan biadab oleh rejim Zionis Israel terhadap Kedutaan Iran di Damsyik.

“Kita berpuas hati dengan jaminan yang diberi oleh kerajaan Iran bahawa ia tidak akan mengambil apa-apa lagi tindakan, kecuali diserang oleh rejim Zionis Israel,” katanya.

Anwar berkata, kunci penyelesaian kepada isu berkenaan ialah penyelesaian serta-merta yang adil terhadap keadaan tidak berperikemanusiaan di Gaza.

“Oleh itu, perhatian masyarakat antarabangsa mesti ditumpukan kepada isu ini, tanpa gangguan lain. Gencatan senjata yang berkekalan mesti diwujudkan untuk membolehkan bantuan kemanusiaan disalurkan.

“Dalam hal ini, sumbangan Malaysia terbaru sebanyak 100 kontena dijangka berlepas pada 27 April ini,” katanya.