Kerajaan Sabah Tandatangan Kajian Projek Tebatan Banjir dan Penyaliran RM17 Billion

Kerajaan Sabah Tandatangan Kajian Projek Tebatan Banjir dan Penyaliran RM17 Billion

0
SHARE
Jeffrey
Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan

KOTA KINABALU, SABAH – Sabah dan sebuah syarikat Fortune 500 menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk menjalankan kajian usaha wajar bagi menilai kebolehlaksanaan projek tebatan banjir, pengairan dan saliran yang dianggarkan bernilai RM17 bilion pada Jumaat.

MoU itu ditandatangani oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Sabah, bagi pihak Kementerian Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan (MAFFI) Sabah dan anak syarikat Malaysia Shaanxi Construction Engineering Group Corporation Limited (SCEGCL), Shaanxi Construction Engineering (Malaysia) Sdn Bhd (SCEM), dalam satu majlis yang diadakan di Shangri-La Tanjung Aru Resort.

Timbalan Ketua Menteri I merangkap Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan menyaksikan majlis menandatangani perjanjian itu.

Menurut MoU itu, SCEM akan menjalankan usaha wajar dari segi tebatan banjir, kerja pengairan dan saliran di Sabah termasuk tetapi tidak terhad kepada Sungai Moyog Penampang, Sungai Petagas dan Putatan, Sungai Likas, Sungai Tawau, Sungai Kadamaian, Sungai Bandau, Sungai Membakut, Sungai Padas, Sungai Pegalan dan Sungai Dataran Bengkoka.

SCEGCL akan menjadi Syarikat Fortune Global 500 pertama yang melabur di Sabah kata Dr. Jeffrey.

“Syarikat itu mencapai hasil sebanyak RMB 189.37 bilion (kira-kira RM 125.83 bilion) dan untung bersih sebanyak RMB 3.59 bilion (RM 2.39 bilion) bagi tahun 2022.

“Oleh itu, syarikat ini mempunyai sumber kewangan dan keupayaan teknikal untuk bekerjasama dengan syarikat tempatan Sabah bagi menyelesaikan projek tebatan banjir, pengairan dan saliran.

“Pada 2024, kerajaan Sabah bercadang untuk mengembangkan tanaman padi daripada 24,000 hektar kepada 30,000 hektar. Ini akan mengurangkan kebergantungan kita kepada import beras dan menjimatkan ratusan juta ringgit sekaligus memastikan keselamatan makanan di Sabah.

“Anggaran nilai projek tersebut adalah sekitar RM 17 bilion dan dijangka menjana lebih 20,000 pekerjaan untuk masyarakat tempatan Sabah.

”Kumpulan Kejuruteraan Pembinaan Shaanxi boleh membantu kami mencapai apa yang kami inginkan tetapi tidak dapat dilaksanakan kerana kekurangan dana,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif SCEM, Cao Yue Lei berkata kumpulan itu berbesar hati untuk bekerjasama dengan Kerajaan Negeri Sabah dalam penambahbaikan infrastruktur.

“Dengan lebih daripada 70 tahun pengalaman dalam pembinaan dan kerja-kerja kejuruteraan infrastruktur, Shaanxi Construction & Engineering Group komited sepenuhnya untuk menyampaikan penyelesaian tebatan banjir, pengairan dan saliran yang paling cekap untuk kerajaan negeri Sabah.

“Kami akan bekerjasama dengan kontraktor tempatan untuk mengkaji kawasan yang dilanda banjir dan berkemungkinan akan memulakan kerja pada akhir tahun 2024,” katanya.

Asia Fund Space ialah Perunding Utama yang dilantik kepada Kumpulan Pembinaan & Kejuruteraan Shaanxi di Sabah.