Asap Tebal Jejaskan Kesihatan, Orang Ramai Dinasihat Kurangkan Aktiviti Luar

Asap Tebal Jejaskan Kesihatan, Orang Ramai Dinasihat Kurangkan Aktiviti Luar

0
SHARE
Gambar Hiasan

KUALA LUMPUR: Jabatan Metreologi Malaysai (MET Malaysia) memaklumkan keadaan asap tebal yang berlaku boleh menjejaskan kesihatan, menyumbang kepada peningkatan suhu dan seterusnya membahayakan kesihatan orang awam.

Justeru itu, oang ramai dinasihatkan untuk bersabar, kurangkan aktiviti luar dan tidak membuat pembakaran terbuka disebabkan cuaca panas yang sedang melanda negara ketika ini. 

MET Malaysia turut memaklumkan taburan hujan berkurangan di Sabah serta kebanyakkan negeri di Semenanjung pada hari ini.

MET Malaysia, dalam satu kenyataan memaklumkan potensi peratusan hujan turun di negeri Sarawak pula tinggi di hampir semua bahagian di negeri itu termasuk, Kuching, Serian, Samarahan dan Sri Aman pada petang ini.

“Kawasan Kapit, Bintulu, Betong dan Sibu juga diramal hujan turun pada petang ini.

“Di Semenanjung, terdapat perbezaan angin yang ketara di pedalaman Pahang dan ini akan menjadi faktor pembentukan awan setempat sekali gus terdapat kebarangkalian berlaku hujan di negeri itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hujan turut dilaporkan berpotensi turun di negeri Pahang dan selari dengan tiupan angin dari arah timur laut seterusnya memasuki di pedalaman Selangor.